Zlomi vretenc so najvrjetnejša posledica osteoporoze zaradi padcev oz.udarcev

  Zlomi vretenc so med najpogostejšimi zlomi zaradi osteoporoze, in čeprav zlom povzroča nelagodje in bolečino, ga bolniki in tudi zdravniki pogosto spregledajo ali zamenjajo z običajnimi bolečinami v hrbtuSvetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je spregledan vsak drugi zlom vretenc, v nekaterih predelih sveta jih je strokovne obravnave deležna le ena tretjina. Zlomi vretenc so med najpogostejšimi zlomi zaradi osteoporoze, in čeprav zlom povzroča nelagodje in bolečino, jih bolniki in tudi zdravniki pogosto spregledajo ali zamenjajo z običajnimi bolečinami v hrbtu. Ravno zgodnja diagnoza in zdravljenje sta bistvena pri preprečevanju nadaljnjih zlomov.


Ortoped iz Splošne bolnišnice Celje doc. dr. Samo Karel Fokter, dr. med., je jasen: "Osteoporotični zlomi vretenc so zelo pogosti, svetovna statistika kaže na 1,5 milijona zlomov na leto, smrtnost zaradi teh je po petih letih celo višja od smrtnosti zaradi zloma kolka." V Mednarodni fundaciji za osteoporozo pa opozarjajo na poslabšanje kakovosti življenja zaradi zlomov: ti pogosto otežujejo dihanje, slabo vplivajo na bolnikovo samopodobo, poslabšujejo njihovo mobilnost in pogosto vodijo v depresijo.


Zdravljenje vretenčnih zlomov večinoma poteka simptomatsko, to je z lajšanjem bolečin in večtedenskim počitkom v postelji. "Operativnega zdravljenja vseh zlomov sistem ne bi prenesel, v nekaterih primerih pa je operacija kljub vsemu nujna. Rezervirane so za najtežje oblike zlomov," pojasnjuje Fokter. Pri operativnem zdravljenju bolniku v prizadeto vretence vbrizgajo poseben kostni cement, postopek poteka samo nekaj minut, bolnik hitro okreva. Pri tako imenovani vertebroplastiki vretence sicer še vedno ostane zlomljeno, preprečijo pa nadaljnje posedanje vretenc.

 VERTEBROPLASTKA

 

 "Na leto opravimo od 30 do 50 takšnih operacij, izkazalo pa se je, da pri njih lahko pride do zapletov, če med vbrizgavanjem kostnega cementa ta izteče v katero od žil," pojasni Fokter. Zaplete poskušajo zato zmanjšati z novo metodo - balonsko kifoplastiko, kjer v vretence najprej vstavijo balonček in ga nato napolnijo s kostnim cementom.

 BALONSKA KIFOPLASTIKA

Operacija je varnejša, vretence se poravna skoraj na prejšnjo višino, izkušnje pa kažejo, da so bolniki po posegu bolj zadovoljni. Metoda ima doslej le eno pomanjkljivost - visoko ceno.


Doc.dr.Samo K. Fokter, dr.med

Vir: Dnevnik 21.10.2010

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com