Zlomi vretenc, patološki prelomi vretenc, vertebroplastika, balonska kifoplastika

Najbolj pogoste poškodbe vretenc so običajno v križnem in prsnem predelu hrbtenice, ki so povzročene zaradi velikih sil pri raznovrstnih nesrečah.

Znaki in simptomi zloma vretenca so lahko prikriti, zato ga lahko ne spoznamo ali ga celo spregledamo, zlasti če ima poškodovanec še druge poškodbe ali kadar je nezavesten. Zaradi izpaha vretenca ali zloma se lako poškoduje hrbtenjača, ki leži v hrbtenjačnem kanalu in posledica tega je ohromitev-paraliza vseh štirih okončin pri poškodbi vratne hrbtenice in ohromitev nog pri poškodbi v delu prsno-ledvene hrbtenice. Še posebej moramo biti pozorni na zlome vretenc pri starejših osebah in osebah z osteoporozo (zmanjšana kostna gostota), saj je to skupina ljudi,  pri katerih pride do zloma že pri manjših udarcih. Pri osteoporozi govorimo o patoloških zlomih.

Diagnozo zloma vretenca postavimo po pregledu z magnetno resonanco(MRI) ali CT-jem.

Če je zlom nestabilen, naj bi hrbtenico kiruško stabilizirali, če pa kirurški poseg ni nujen, je potrebno mirovanje v postelji z nateznimi  ali fiksirnimi pripomočki.

Zlome vretenc zdravimo (stabiliziramo) z vertebroplastiko (ang. vertebroplasty). To je kirurški poseg, pri katerem v zlom vbrizgamo kostni cement, ki utrdi vretence oz. njegove odrastke na loku ter tako odpravi bolečino. Poseg opravljamo običajno  pod lokalno anestezijo, vendar je včasih potrebna splošna anestezija. Operacija traja  do 2 uri. Običajno potrebujemo za “popravilo vretenca od 3-15 ml kostnega cementa. Zelo pomembno je dejstvo, da se v primeru vbrizgavanja cementa v vretence le-to  pozdravi, vendar ima to lahko posledice na degeneracijo – posedanje medvretenčne ploščice. Tu je zelo pomembna bližina kostnega cementa v povezavi s terminalno ploščo, katera je odgovorna za prehrano medvretenčne ploščice. Bliže kot je cement terminalni  plošči (predvsem sredini terminalne plošče), hitreje in v večjem obsegu bo prišlo do poškodb medvretenčne ploščice. Po vbrizgavanju kostnega cementa zaradi kemične reakcije, pride do segrevanja zdravljenega dela in posledično do zamašitve mikroskopskih žilic, ki skrbijo za prehrano medvretenčne ploščice. Pacient, ki je prestal vertebroplastiko odide domov še isti dan oz . naslednji dan – odvisno od resnosti poškodbe. Pri večini bolnikov ki so bili operirani, simptomi bolečine hitro upadejo ali pa celo popolnoma izginejo.

Pri bolnikih, starejših od 60 let, z večinoma že izrazitimi degenerativnimi spremembami hrbtenice, verjetno do klinično pomembnih posledic (propadanje medvretenčne ploščice) po vertebroplastiki ne bo prišlo. Drugače pa je z mlajšimi bolniki, ki imajo sekundarno osteoporozo, še posebej če gre za zlome spodnjih ledvenih vretenc. V teh primerih bi zgodnja degeneracija medvretenčne ploščice lahko privedla do klinično pomembnih posledic. Zato se  pri mlajših bolnikih vertebroplastika opravi s cementom na bazi kalcijevega sulfata in ne s klasičnim polimetilmetakrilatom-”epoxi lepilo”, ki se v kosti obnaša kot tujek. V primeru, da pri mlajših bolnikih opravimo vertebroplastiko s klasičnim cementom (polimetilmetakrilatom), se injicira  ne več kot 5 ml kostnega cementa.

PRIKAZ INICIRANJA KOSTNEGA CEMENTA PRI VERTEBROPLASTIKI,KI SE UPORABLJA PRI ZLOMIH VRETENC

 

 

 

KOMPRESIJSKA POŠKODBA VRETENCA (VFC)

T.i. balonska kifoplastika (baloon kyphoplasty) je postopek, ki se uporablja pri posedlem vretencu, ki je običajno posledica osteoporoze. S tem postopkom razširimo oz. dvignemo posedlo vretence s pomočjo zraka, ki ga vpihavamo v balon ter nato v ta prostor iniciramo kostni cement. Je novejši pristop kot vertebroplastika in se uporablja večinoma pri posedlih vretencih. Z balonsko kifoplastiko lahko izboljšamo ukrivljenost hrbtenice (kifoza,lordoza).

 

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com