ŽIVCI HRBTENICE SO POVEZANI S TELESNIMI ORGANI: karta povezanosti spinalnih živcev z organi

 

Karta živčnih povezav s telesnimi organi je dragocen pripomoček k razumevanju bolečin, ki jih občutimo in k izvoru vaših težav. Je pripomoček, s katerim lahko postavimo diagnozo.

Pritisk na korenino živca C1  je lahko vzrok za: glavobol, migreno, težave s spanjem (npr. zaspanost), težave s piskanjem ali šumenjem v ušesih, pojav bolečin v ušesih (notranje in srednje uho), težave z lasiščem (npr. izpadanje las), probleme z očmi (solzenje, suhe oči, pritisk v očesu, slabovidnost), težave z dovajanjem krvi v glavo in težave s hipofizo.

Če je problem na C2 živcu: imamo težave s sinusi in alergijami, težave z ušesi (bolečine v ušesih, šumenje ter piskanje v ušesih),težave z jezikom (okušanje,mravljinčenje), težave s čelom, se lahko pojavijo srčni problemi in problemi povezanimi z očmi (solzenje,suhe oči,pritisk v očesu,slabovidnost).

V primeru težav z C3 živcem lahko: občutimo nevralgijo-neuralgio (bolečina se pojavlja v ustnicah, dlesnih, licih ali na koži ene strani obraza),imamo težave s pjuči, probleme z zobmi (občutljivost na mrzlo ali vroče,boleči zobje,izpadanje zob), občutljiva lica in uhlje ter probleme z vidom.

C4 živec je odgovoren za : težave z sluhom, pogoste prehlade, težave, povezane z ustno votlino, težave z ustnicami, težave z nosom in vohom, težave s pljuči in z evstahijevo trobljo.

Težave s C5 živcem lahko vodijo: do pojava laringitisa (vneto grlo,hripavost), težav z glasilkami,požiralnikom in žlezami v vratu.

C6 je povezan z: bolečinami v vratu, rokah in ramenih ter z Povezan je z mandlji-tonzilami (tonzilitis).

Spinalna živca, ki izhajata na C7 pa lahko povzročata: težave s ščitnico ,odrevenelost prstov in rok, mravljinčenje rok in prstov, burzitis -bursitis ali bursa (bolečina zaradi vnetja sklepne ovojnice).

 

Živci, ki oživčujejo organe, se nahajajo zunaj hrbtenjače in možganov. Imenujemo jih Periferni živciPeriferni živci se nato delijo na senzorične(čutne) živce ter motorične, kateri izvršijo ukaz, ki ga dobijo iz možganov. Pri senzoričnih potuje signal od organa do možganov, medtem ko pri motoričnih živcih potuje signal od možganov proti organom – največkrat so to mišice.

 

To je le kratek opis možnih težav, ki nastanejo pri vkleščenem – utesnjenem  vratnem živcu. Višje kot gremo proti možganom, bolj je bolečina ali problem intenziven. Živci, ki izhajajo na C3, C4 in C5, oživčujejo dihalno diafragmo. Ob poškodbi teh živcev ali poškodbi hrbtenjače v tem predelu, pride do motenj spontanega dihanja ali celo do prekinitve dihanja. Spinalni živci, ki izhajajo na C5 do C8 ter T1- (torakalna hrbtenica), tvorijo brahialni pletež  (brachialis plexus) in so večinoma vezani na prsni predel z rokami ter zgornji hrbtni predel,  zato so odgovorni za telesne funkcije oz. tam locirane organe. Pri poškodbi zgornjega vratnega segmenta se bolečina širi v zatilje, pri poškodbi spodnjih vratnih segmentov pa bolečina lahko izžareva v prsni in zgornji del hrbtenice. Zaradi bolečin je skoraj vedno omejena gibljivost vratu, pogosto je gibljivost zmanjšana v ramenih, v komolcih ali zapestjih. Lahko se pojavlja mravljinčenje v eni ali obeh rokah, ki lahko traja do nekaj minut. Sum za poškodbo hrbtenjače pa obstaja, če je prisotno mravljinčenje v obeh rokah, ob tem pa je zmanjšana mišična moč.

 

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com