Zdravljenje s fizikalno terapijo

Hrbtenica je osnova naše vzravnane drže in hoje po nogah; nosi glavo, podpira trup, ščiti hrbtenjačo in sodeluje pri vsakem gibu našega telesa. Prek medenice je povezana s spodnjimi udi in sodeluje pri gibih nog ter nanje prenaša težo telesa.

Že skozi držo telesa in hojo se kaže naše notranje počutje in bolezenske težave gibal. Sodobno življenje omejuje človekovo gibanje, nezdrava prehrana povečuje telesno  težo  in je vzrok številnim obolenjem, ki se kažejo tudi na hrbtenici.

Najpogostejša obolenja  hrbtenice, ki jih zdravimo z fizikalno terapijo so:

- degenerativna obolenja medvretenčne ploščice  in medvretenčnih sklepov,

- revmatizem in njegove posledice,

- poškodbe skeleta in mišic,

- vnetja,

- bolezenske spremembe mišic in živcev, ki potekajo ob hrbtenici.

 

Lajšanje številnih težav

S fizikalno terapijo lajšamo akutne in kronične bolezenske spremembe hrbtenice, predvsem pa lajšamo in odpravljamo bolečine, mišične krče, vnetne spremembe. S tem izboljšamo mišično moč in dosežemo primerno gibljivost za opravljanje različnih vsakdanjih dejavnosti. Zdravljenje z gibanjem, medicinska telovadba, terapevtska gimnastika ali kineziterapija je uporaba energije našega telesa  za ohranjanje gibljivosti in pridobivanje  mišične moči mišic, ki obdajajo hrbtenico.

Vaje lahko izvajamo posamično ali v skupinah, na suhem ali v vodi, popestrimo jih lahko tudi s primerno glasbo. Znanih je veliko vrst vaj, ki so primerne za različna obolenja  ali težave  s hrbtenico. Zelo znane so vaje za krepitev mišičnega steznika.

Manj gibanja in dolgotrajno sedenje  povzročata oslabelost hrbtnih in trebušnih mišic. Posledica tega so običajno bolečine v križu. Z vajami, ki krepijo oslabele mišice, zelo učinkovito odpravimo težave v ledvenem delu hrbtenice. Okrepljene mišice, ki obdajajo hrbtenico, delujejo kot naravni steznik in stabilizirajo hrbtenico. Vaje uporabljamo za izboljšanje slabe drže, odpravljanje nepravilnosti v razvoju hrbtenice, pri obolenjih hrbteničnih sklepov, vezi in mišic in pri posledicah poškodb.

Redna telesna dejavnost lajša dolgotrajno bolečino, tesnobo in izboljšuje razpoloženje. Z vajami se izboljša moč, gibljivost, koordinacija in gibalna spretnost. Izboljša se krvni obtok, poveča se delovanje srca in dihal.

Toplota

Dovajanje toplote v organizem je zelo pogosta in priljubljena terapevtska metoda, t.i. termoterapija. Toploto zelo pogosto uporabljamo pri lajšanju težav in bolezni hrbtenice. Toplotno energijo lahko dovajamo telesu z vodo npr. s kopanjem v topli vodi, z različnimi toplotnimi  oblogami, ovitki, parafinskimi oblogami in oblogami parafanga. Z aparati za kratko, valovno in mikrovalno diatermijo dosežemo globinsko segrevanje tkiv oz. posameznih delov hrbtenice. Toplota lajša dolgotrajno bolečino, mišično napetost in krče. Z refleksnimi reakcijami na koži lahko vplivamo na delovanje notranjih organov. Zaradi  toplote se poveča gibljivost medvretenčnih sklepov, elastičnost vezi in sklepnih ovojnic. Običajno se toplota uporablja pri dolgotrajnih bolečinah hrbtenice, ki so posledica različnih degenerativnih obolenj vretenc, sklepov in mišic ter revmatičnih obolenj posameznih delov hrbtenice, kadar niso v vnetnem stanju.

Hidroterapija
Zelo učinkovita oblika zdravljenja težav hrbtenice so vaje v vodi oz. različne gibalne dejavnosti, kot so hoja v vodi, plavanje in različne igre. Med oblike zdravljenja z vodo lahko uvrstimo tudi masaže v vodi s podvodnim curkom, kopeli z dodajanjem zraka pod pritiskom, imenovane žvrkljajoče ali biserne kopeli. Hidroterapija  ali zdravljenje z vodo je primerno predvsem za stanja po poškodbah in operacijah hrbtenice in hrbtenjače, pri degenerativnih in revmatskih obolenjih hrbteničnih tkiv. Zdravljenje z omenjenimi postopki je zelo učinkovito, ko uporabljamo primerno termalno vodo.

Masaža, kot metoda zdravljenja za lajšanje bolečin hrbtenice, je znana že več tisočletij. V našem okolju je najbolj znana in priljubljena klasična ročna masaža, pri kateri gre za kombiniranje različnih tehnik. Te so: glajenje, gnetenje, trenje, udarjanje in stresanje kože, podkožja in mišičnega tkiva. Osnovni učinek masaže je predvsem učinek draženja kože in njenega refleksnega odgovora na terapevtski dotik. Masaža sprošča mišično napetost, izboljša prekrvavitev in pretok mozgovne tekočine, blaži občutek bolečine, okrepi funkcijo imunskega sistema in presnove v mišicah in koži. Z različnimi masažnimi postopki lahko tudi izboljšamo dejavnost notranjih organov.
Ročno masažo kot zdravilno energijo  uporabljamo največkrat pri povečani mišični napetosti obhrbteničnih mišic, različnih kroničnih vnetjih mišic in mišičnih ovojnic. Blagodejno učinkuje pri bolečinah v vratu in ledvenem delu hrbtenice. V zadnjih letih  se poleg klasične masaže uporabljajo tehnike, ki vključujejo masaže meridianov, akupresuro, tehniko shiatsu in podobno.

Elektroterapija
Elektroterapija je uporaba električne energije v zdravilne namene. Osnovna značilnost zdravljenja je uporaba električne energije  različnih frekvenc za blaženje bolečine in lajšanje bolezenskih težav hrbtenice. Danes imamo na voljo veliko vrst elektroterapij, od galvanskih, diadinamskih, interferenčnih tokov do transkutane električne živčne stimulacije ali TENS-a, ki so na voljo za zdravljenje težav hrbtenice. Z diadinamičnimi in interferenčnimi tokovi skušamo zdraviti različne otekline, vnetne procese, lajšati bolečino in pospeševati prekrvavitev obolelega mesta hrbtenice. Vzroki za zdravljenje z elektroterapijo so največkrat poškodbe mišic  in kostnega tkiva hrbtenice, različna degenerativna obolenja, obolenja medvretenčne ploščice in revmatična obolenja. TENS uporabljamo predvsem za preprečevanje akutne in kronične bolečine  hrbtenice. Velikokrat lajšamo akutne bolečine po operacijah in poškodbah hrbtenice in obhrbteničnih tkiv. Ta oblika terapije je posebej primerna za preprečevanje dolgotrajnih kroničnih bolečin v vratu, križu in pri degenerativnih obolenjih medvretenčne  ploščice. Uporabljamo jo lahko kot pomoč za hitrejše celjenje ran, ki se težje celijo.

Uporaba vodnih kopeli in enosmernega galvanskega toka je celična ali galvanska kopel. Z enosmernim tokom lahko prenašamo zdravila skozi kožo na obolela mesta. Ta postopek imenujemo iontoforeza. To vrsto zdravljenja največkrat uporabljamo pri različnih revmatičnih spremembah hrbtenice, ko niso mogoče in primerne druge vrste zdravljenja oz. terapije. Terapija v magnetnem polju sodi med najstarejše oblike zdravljenja z energijo. Magnetno polje učinkuje na presnovo v celicah, na vegetativni in živčni sistem tako, da spodbuja tvorjenje energije v celici. Najpogosteje zdravljenje v magnetnem polju uporabljamo pri zlomih, udarninah in zvinih vretenc, poškodbah vezi in  mišic hrbtenice, po operacijah in revmatičnih obolenjih hrbtenice.

Silo vleka uporabljamo za raztezanje hrbtenice. S posebnimi pripravami lahko raztezamo vratni ali ledveni del hrbtenice. Obolele dele lahko raztezamo različno. Z mehansko energijo raztezamo posamezne dele hrbtenice, največkrat pri zožitvi medvretenčnega prostora  zaradi različnih vzrokov ali kadar je povečana napetost hrbtnih mišic.
Energijo zvoka z visoko frekvenco, imenovano tudi ultrazvok, uporabljamo poleg preizkovalnih metod, tudi kot zdravilno sredstvo. Energija zvočnih valov segreje tkiva in pospeši spremembe v presnovi. Največkrat terapijo z ultrazvokom uporabljamo pri dolgotrajnih revmatičnih vnetjih medvretenčnih sklepov in za zmehčanje različnih vrst brazgotin.

 Fizikalna terapija hrbtenice je razmeroma varna terapija, pri kateri uporabljamo energije, ki so tehnološko prirejene tako, da lajšajo težave in bolezenske spremembe hrbtenice. Pomembno je, da velikokrat dosežemo olajšanje brez uporabe zdravil oz. medikamentov. Sicer velja, da je najboljše zdravljenje bolezenskih sprememb hrbtenice preprečevanje nastanka bolezni in poškodb ali preventiva. Pri tem je zelo pomemben življenjski slog in naš odnos do lastnega zdravja in dobrega počutja. Zelo pomembno je, da se naučimo opazovati samega sebe, poslušati svoje lastno telo ter dejavno skrbimo za zdravje in dobro počutje.

(Silvester Krelj, dr. med. spec. fizikalne med. in rehabilitacije)

 
Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com