Zdravljenje išiasa – išijasa

Vzroki za išias so različni. Tako so tudi pristopi k zdravljenju različni, saj so odvsini od vrste obolenja.  Velikokrat sploh ne gre za išias, temveč za obolenje podobno tej bolezni, zato je pred zdravljenjem potrebno postaviti diagnozo na osnovi predhodnih preiskav pri specialistih (rentgensko slikanje, CT, magnetna resonanca MRI, mielogram, itd.).

Simptomi, ki so občasni in nimajo velikega vpliva na naše vsakodnevno življenje, običajno zahtevajo bolj konzervativen pristop k zdravljenju, medtem ko hujši primeri s simptomi, ki trajajo in onemogočajo  gibanje, zahtevajo operacijo.

Konzervativni pristopi zdravljenja išiasa:

  • toplo-mrzlo: Je terapija z ledenimi kockami ali toplimi oblogami  in se priporoča predvsem v začetnih simptomih išiasa. Običajno se hladno-tople obloge namestijo na problematični predel na vsaki 2 uri za približno 20 minut. Večina ljudi uporablja led za blažitev bolečin, medtem ko nekaterim pomaga izključno toplota, ki je lahko v obliki kopeli, termoforja, krem in gelov, masaž ipd. Obstaja “nenapisano pravilo”, da se led uporablja prvih 48 ur po poškodbi, kasneje pa se poslužujemo toplote.
  • zdravila:  Uporabljajo se za blažitev bolečin in so po sestavi običajno nesteroidna ter protivnetna. Najbolj znana zdravila, ki jih običajno predpišejo v takih primerih, vsebujejo sestavine : ibuprofen ter naproksen, ki zavirajo vnetje ter tako posledično omilijo bolečino. Poleg nesteroidnih protivetnih zdravil nam v redkih primerih za tovrstna obolenja zdravnik lahko predpiše tudi kortikosteroide v tabletah, ki so zdravila s protivnetnim delovanjem, vendar imajo v  oralni obliki prejemanja tudi veliko neželenih stranskih učinkov.
  •  blokada: Uporablja se v  primeru, da ima bolnik hujše bolečine, ki ovirajo vsakodnevna opravila. Blokada je izraz za injekcijo, v kateri je običajno anestetik ter kortikosteroid. Anestetik začasno omrtviči
    boleč predel, medtem ko kortikosteroid deluje dolgoročneje, z namenom zmanševnja vnetja. Ko nam zdravnik v boleč predel inicira zdravilo, lahko učinki trajajo do 1 leta, vendar se v večini primerov bolečine vrnejo po nekaj tednih. Namen blokade je začasno odpraviti bolečine in tako omogočiti bolniku, da lahko prične z raztezalno- gibalnimi vajami, predpisanimi za njegovo težavo. Na ta način lahko izjemno podaljšamo stanje zdravja, saj z omenjenimi vajami odpravljamo vzrok bolezni.
  • Kiropraktika, ortopedija ter osteopatija: Omenjeni pristopi preučujejo  pravilno”nastavitev” hrbtenice oz. njeno naravno ukrivljenost. Izobražen terapevt lahko s pravilnim pristopom za  obolenje odpravi vzrok bolezni in posledično bolečine.
  •  masaže: Nekatere vrste masaž so se izkazale, kot uspešen pristop za ublažitev bolečin v hrbtenici. Masaže pripomorejo k povečani prekrvavitvi prizadetih predelov, mišični sprostitvi ter povečanemu izločanju endorfinov, ki so hormonske snovi, ki zmanšujejo bolečino.
  • vaje za krepitev mišic in raztezanje hrbtenice: Te delujejo na težave z išijasom kot preventiva in kurativa. Znano je, da je hrbtenicanosilni steber” našega telesa, kateri bi se brez hrbtnih mišic v trenutku sesul v prah, saj so mišice tiste, ki držijo hrbtenico oz. telo v ravnotežju. V primeru, da večino časa presedimo ali imamo prekomerno telesno težo z nezadostnim gibanjem, lahko mišice oslabijo – zakrnijo  in izgubijo na funkciji podpore hrbtenice. Kot posledica pride do preobremenjenosti medvretenčnih diskov ter vnetij živcev. Veliko primerov išiasa je posledica nedejavnosti, zato se priporočajo glede na vzrok išiasa različne krepilno-raztezalne vaje, s katerimi okrepimo in sprostimo  hrbtne ter  trebušne mišice, ki prav tako sodelujejo pri stabilizaciji hrbtenice. Velikokrat nam bo zdravnik priporočil športe, kot so plavanje, aerobika, joga ali pilates. Krepilno-raztezalne vaje se ne priporočajo v primeru, ko nam le-te povzročajo dodatne bolečine. Običajno je potrebno v takšnih primerih v prvi vrsti odpraviti vnetje ter nato pričeti z aktivnostmi.

Akupunktura: Je alternativni pristop, ki se ga množično uporablja na Kitajskem. Bistvo tega pristopa je v tem, da poskušamo z zelo tankimi  iglicami, ki jih zabadamo v točno določene točke v telesu, doseči pretok energije, ki je zastala zaradi različnih blokad (fizičnih in psihičnih). Akupunktura je stara približno 3000 let in se kot alternativni in medicinski pristop čedalje bolj uveljavlja v razvitem svetu. Priznana je kot zdravilo za bolečine v hrbtenici s strani FDA (Ameriška agencija za hrano in zdravila).

V primerih, ko je bolečina izredno huda se priporoča počitek, vendar naj ta ne traja dalj od 3 dni, saj neaktivnost prinese kot posledico tudi zmanjšan dotok hranil ter protivnetnih snovi v prizadeti predel.

Operacija za odpravo vzrokov išiasa

Če so bolečine konstantne, hude ter trajajo več kot 6 mesecev, je potrebno razmisliti o operaciji ledvene (lumbalne) hrbtenice. Glede na vrok išiasa ter dolžino trajanja obolenja, se zdravnik običajno odloči za enega od dveh možnih postopkov operacije:

  • mikrodiscektomija,
  • odprta dekompresija ali laminektomija.

V primeru, da leži vzrok išiasa v herniji diska, je običajno v praksi, da se težavo odpravi z discektomijo. S tem postopkom odstranimo motečo hernio, ki pritiska na korenino

ishiadičnega živca. Operacijo se izvaja s posebnimi pripomočki, kot so mini kamera (endoskop), fluoroskop(rentgen) ter ostalimi specialni pripomočki, ki omogočajo kirurgu, da z minimalnim posegom v telo doseže maksimalni rezultat. Preden se je začela uveljavljati mikrodiscektomija, so omenjene težave z medvretenčno ploščico reševali z odprto operacijo, pri kateri je poškodba okoliških kit in mišic zaradi načina operacije dosti večja kot pri discektomiji. Običajno bolniki  po mikrodicektomiji okrevajo dosti hitreje. Pri  90 % operiranih bolnikov kirurgi uspešno odpravijo išias.

 Če je vzrok išiasa v spinalni-lumbalni stenozi, ki je obolenje, pri katerem pride zaradi več različnih vzrokov do zoženja hrbtenjačnega kanala in posledično do utesnjenosti hrbtenjače, le-to utesnjenost odpravimo z operacijo laminektomijo

S tem posegom kirurg običajno odstrani del vretenčnega loka – obe lamini ter trnasti odrastek,v nekaterih primerih tudi fasetne sklepe, s čimer sprosti kompresijo na hrbtenjačo. Po takšni operaciji je stabilnost hrbtenice močno zmanjšana saj so odstranjeni vezni elementi, zato temu postopku sledi fuzija-spondilodeza vretenc, s katero fiksiramo medsebojna vretenca, tako da se sčasoma zarasteta v celoto. Posledica fuzije - spondilodeze je omejeno gibanje. 80%  bolnikov občuti olajšanje bolečin.

Lumbalna fuzija-spondilodeza se uporablja tudi v primeru, da leži vzrok išiasa v zdrsu vretenca, kar imenujemo spondilolisteza.

 

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com