Zdravljenje hrbtenice, odprava bolečin

Konzervativno zdravljenje hrbtenice
Večini bolnikov z znaki draženja živčnih korenov, se stanje izboljša po štirih tednih počitka. Tudi pri bolnikih z dokazano hernijo medvretenčne ploščice se simptomi v 70 odstotkih spontano ozdravijo.
Mirovanje v postelji ne sme trajati več kot dva dni, saj se neaktivnost takoj odrazi na zmanjšanju mišične mase. Čim prej je treba pričeti usmerjen in prilagojen program vaj za hrbet..
Blokade so aplikacije protivnetnih zdravil z dodanim lokalnim anestetikom v boleča mesta ter v sam hrbtenični kanal. Po naših izkušnjah pogosto ublažijo simptome. Poleg terapevtskega učinka imajo posamezne blokade (mali sklepi hrbtenice, izstopišče živčnega korena, medvretenčna ploščica…) tudi diagnostično vrednost. Z določitvijo ali izključitvijo bolečega anatomskega dela se lažje odločimo za usmerjeno operativno zdravljenje.


V fizikalni terapiji (FTH) se uporabljajo različne metode. Program aktivnih vaj mora biti prirejen individualno, glede na bolnikovo starost, splošno stanje in lokalne prizadetosti. Poleg vaj se pri fizikalni terapiji izvajajo še razne vrste mehanoterapije, elektroterapije, UZ terapije, protibolečinske stimulacije in podobno, vendar pravih dokazov o njihovi uspešnosti ni.

prim. Miro Gorenšek dr. med.,
Ortopedska klinika
Klinični Center Ljubljana

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com