VRTOGLAVICAVrtoglavica je stanje, za katerega so značilni različni simptomi, kot so: občutek vrtenja, izguba koordinacije, občutek "pijanosti", lebdenje, tema in iskrenje pred očmi, nestabilnost itd. Možgani postanejo "zmedeni" ter sporočajo telesu, da se npr. vrti soba, čeprav se v resnici ne. Poleg naštetih simptomov se lahko pri vrtoglavici pojavlja še: zvonenje in šumenje v ušesih - tinitus, zamegljen vid, bruhanje, zbadanje v glavi,  motnje v delovanju mišic na obrazu ali telesu, motnje govora, spomina, koncentracije itd.

http://www.natego.si/si/natego-pro-zracna-opornica-odpravi-bolecine-v-vratu-i106.shtml

Vzrokov za vrtoglavico je več kot 300. Eden od mnogokrat spregledanih  je poškodba vratne hrbtenice. Vrtoglavica se v tem primeru običajno pojavi oz. izgine ob določenem položaju glave oz. vratu, ne glede ali sedimo, stojimo ali ležimo. Tudi premikanje oči ali vnetje - poškodba srednjega ali notranjega ušesa, je lahko vzrok za vrtoglavico, saj sta ta dva organa povezana z živci, ki izhajajo na prvem in drugem vratnem vretencu C1, C2. Nova raziskava, v kateri je sodelovalo 24 pacientov, je pokazala, da vpliv notranjega ušesa na cirkulacijo krvi temelji na nujnosti zagotavljanja zadostne količine pretoka krvi, ki zagotavlja pokončen položaj telesa. Pokazalo se je, da notranje uho vpliva na cirkulacijo krvi znotraj možganov, ne glede na ostale dejavnike kot je npr. krvni tlak.


Običajno zdravnik posumi na poškodbe  vratnih živcev ali vratnih arteriji v primeru, ko je oseba doživela padec - udarec v glavo ali nesrečo, pri kateri so bile prisotne večje sile, katere so povzročile premik vretenc.

http://www.natego.si/si/natego-konzola-odpravi-bolecine-v-vratu-in-krizu-i108.shtml


Poškodovana vretenca C1 in C2  sta "mejnika" med hrbtenjačo ter možgani, zato lahko vsak najmanjši nenaraven - prisiljen premik teh dveh vretenc povzroči motnje pri prenosu signalov iz živcev oz. hrbtenjače v možgane. V odprtinah (ang. intervertebral foramen) med vretenci izhajajo iz hrbtenjače spinalni živci, kateri so pri vretencu C1 ter C2 vezani na oči ter notranje uho, zato sta ta dva organa tesno povezana z vrtoglavico in spremljajočimi simptomi. Tako kot je lahko vzrok vrtoglavici udarec, ki premakne C1 ali C2 vretence, so lahko vzroki vrtoglavice tudi v obrabi medvretenčnih ploščic, fasetnih sklepov ali  osteofiti, ki povzročijo sesedanje vratne hrbtenice ter posledično draženje - vnetje spinalnih živcev.

Obraba ali poškodba vratne hrbtenice lahko povzroči utesnjenost 2 vratnih arterij, ki potujeta po odprtinah v stranskih odrastkih vretenc. Utesnitev povzroči oviran dotok krvi v možgane in posledično vrtoglavico ali celo izgubo zavesti. Tako kot lahko povzroči vrtoglavico sesedanje oz. zamaknitev vratne hrbtenice, lahko do podobnih simptomov pride zaradi oblog na vratnih arterijah, katere nastanejo običajno zaradi nezdravega načina življenja.


Težave lahko trajajo različno dolgo, od nekaj sekund do nekaj mesecev ali let. Trajanje teh težav je odvisno od njihovega vzroka. Težave so prisotne lahko stalno ali pa se ponavljajo; pojavljajo se lahko spontano ali na provokacijo.

Če splošni zdravnik ne more postaviti diagnoze, nas napoti k specialistu otorinolaringologu, kateri izvede pregled ušes, nosa in grla ter orientacijsko testira sluha s šepetom. Orientacijsko pregleda tudi delovanje drugih možganskih živcev. Preveri, kako bolnik stoji in hodi in kakšna je njegova koordinacija. Otorinolaringolog lahko izvede kalorični test, kateri mu po izpiranju sluhovoda,  s 7 stopinj celzija hladnejšo ali toplejšo vodo od telesne temperature, zaradi vzdraženosti ravnotežnega organa pokaže na izzvano vrtoglavico. V primeru, da vrtoglavica kaže na nepravilno pozicijo ušesnega kamenčka otolita, ki leži v notranjem ušesu in skrbi za ravnotežje, nam zdravnik lahko pomaga z Epleyevim prijemom, s katerim spravi kamenček v pravilni položaj. Zdravnik nas lahko napoti tudi na slikanje glave in vratu z MRI (magnetno resonanco) ali CT slikanje, katera mu pokažeta morebitne tumorje, lezije, poškodbe vretenc in diskov oz. sesedlost vratne hrbtenice. Če ga zanimajo naše žile v vratu in možganih, nas napoti na doppler vratnih žil, kateri pokaže na morebitno oviro, ki preprečuje pretok krvi v možgane.

Vedeti je potrebno, da je odkritje vzroka vrtoglavice nemalokrat zelo zahtevna naloga, ki je na žalost v nekaterih primerih neodkrita, zato je pri tej bolezni potrebno veliko samoopazovanja, saj z natančnim opisom težav (kdaj, kje, v kakšnem položaju, kako pogosto itd. se vrtoglavica pojavlja), lahko zdravnik lažje določi način zdravljenja. Nemalokrat se pokaže, da si lahko bolniki pomagajo popolnoma sami z različnimi mišično krepilnimi vajami, sprostilnimi tehnikami - meditacija, raztezanjem vratu, odpravo prehlada ušes, oči ali sinusov, izogibanjem dejavnikom, ki lahko povzročijo vnetje grla itd.

VIR: Ameriške spletne strani wisegeek ter oliverspecific.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com