VRAT, vratna (cervikalna) hrbtenica

Vratna (cervikalna) hrbtenica je “temelj” lobanje. Po obliki ukrivljenosti se imenuje vratna lordoza (cervikalna lordoza). Sestavljena je iz 7 vretenc (vertebrae) , medvretenčnih ploščic ter 8 parov vratnih živcev. Vsi živci razen osmega para izhajajo nad vretenci, medtem ko osmi par živcev izhaja pod vretencem C7. Vretenca si sledijo  od C1 do C7 pri čemer je C1 najbližje lobanji, C7 pa je najbolj odaljeno. Značilnost vratne hrbtenice je v manjših vretencih v primerjavi z ostalimi vretenci v hrbtenici ter odprtinah oz. luknjicah (foramen) v stranskih odrastkih (transverse process) vretenc, skozi katere teče vratna arterijaki je “opletena” z malimi venami in živci. Vsako vratno vretence ima 2 odprtini. V vratu imamo torej 2 arteriji, ki se končata v možganih (leva in desna).

Vretenca so si med seboj podobna, razen zgornji dveh, ki odstopata od ostalih po obliki in funkciji. Gre za vretence C1 ki ga imenujemo atlas (nosač) ter C2 , ki ga imenujemo atlas (okretač ali axis). Ta del hrbtenice je zelo gibljiv in opravlja skoraj 50% gibanja v vratu (rotacija, fleksija-ekstenzija). Med  C1 in C2 ni medvretenčne ploščice, prav tako ne med lobanjo in C1. Sklep med lobanjo in atlasom je odgovoren za gibanje glave naprej-nazaj, medtem, ko je sklep med atlasom in okretačem odgovoren za zasuk-rotacijo glave. Kot skupek 2 sklepov ga  imenujemo  kranio-cervikalni sklep.

Zanimivo je tudi  sedmo vratno vretence C7, ki se  imenuje
vertebra prominens. Ima značilen podaljšan trnast odrastek,
v stranskem odrastku pa nima odprtine, temveč le žleb,
skozi katerega poteka arterija.

Naloga vratne hrbtenice je zaščita hrtenjače oz. hrbtenjačnega kanala, podpora lobanje in omogočanje zapletenih gibov glave (gibanje naprej, nazaj, vstran, kroženje). Zapleten sistem sklepov, kit in mišic, ki opletajo vretenca med seboj, pomaga stabilizirati in podpirati  vratno hrbtenico. Vratni sklepi (Luschejevi sklepi) preprečujejo  prekomeren zasuk glave, kar bi lahko povzročilo bolečo poškodbo ter hkrati omogočajo gibanje oz. premike vretenc. Vratne mišice se aktivirajo oz. sprostijo kot odgovor na živčne inpulze, ki prihajajo iz možganov. Nekatere mišice v vratu delujejo v parih kot nasprotniki (antagonisti). To pomeni, ko se ena mišica skrči se nasprotna avtomatsko sprosti.

ODPRTINA V STRANSKEM ODRASTKU ZA PREHOD ARTERIJE (foramen transversarium)

 

 

 

 

 

 

PRIKAZ ZASUKA ATLASA IN OKRETAČA TER POTEKA ARTERIJ SKOZI ODPRTINE V STRANSKIH ODRASTKIH (foramen transversarium)

 

 

 

 

 

 

PRIKAZ IZHODA ŽIVCEV IZ HRBTENJAČE SKOZI ODPRTINO MED VRETENCI (intervertebral foramen)

 

 

 

 

 

 

 

 

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com