STOLI ZA PISARNO, UTRUJENOST

Pisarniški stoliPisarniški stoli so v današnjih časih večinoma ergonomsko oblikovani. Stopnja kvalitete se običajno odraža tudi v ceni takšnega stola, saj je ergonomska dodelanost stola zelo pomembna za dolgotrajno zdravje naše hrbtenice.

Obstaja nešteto različnih stolov z ergonomsko oblikovanim naslonom in sediščem.

Pri nakupu stola je potrebno predhodno preizkusiti, kako se krivina hrbtenice v križu (lordoza) prilagaja ergonomsko izdelanemu naslonu. To storimo tako, da se vzravnano usedemo na pisarniški stol ter zadnjico potisnemo do naslonjala. Pri tem moramo občutiti popolno prileganje naslona na obliko hrbtenice v križu, ki je rahlo ukrivljena v obliko črke C. Ukrivljenost hrbtenice v obliki črke „C“ v predelu križa strokovno imenujemo tudi lordoza.

 

Če ima stol možnost premikanja naslona navzdol in navzgor, si s to funkcijo nastavimo položaj, pri katerem nudi stol popolno oporo v križu. Takšni stoli se priporočajo predvsem takrat, ko en stol uporablja več uporabnikov.

V primeru, da naš stol nima podpore križa, pa obstajajo na tržišču tudi zelo učinkovite prenosne opore, ki si jo lahko namestite na pisarniški stol, avtomobilski sedež ali pa kar na sedežno garnituro v dnevni sobi. Celovit pristop k sedenju doma,v avtomobilu in pisarni je edini pravilni način kako ravnati preventivno v dobro hrbtenice.

Prenosne opore za križ so zelo praktične in cenovno ugodne ter hkrati zmanjšajo potrebo po nakupu novega pisarniškega stola.

Marsikatera težava in bolečina nam je lahko prihranjena, če uporabljamo stol oz. dodatek stolu, ki nudi oporo ter pravilno ukrivljenost hrbtenice v ledvenem predelu (križ).

Poudariti je potrebno, da človeška hrbtenica ni prilagojena (skonstruirana) za sedenje, zato se je poleg križne opore hrbtenice potrebno med sedenjem tudi občasno (na približno 30 minut) dvigniti ter izvajati razgibalne vaje za hrbtenico, saj nam gibanje ohranja hrbtenične strukture elastične ter primerno prehranjene.

V ta namen so se v zadnjem desetletju na tržišču pojavili tudi stoli z aktivnim – gibljivim sediščem kjer uporabnik ves čas sedenja „vzpostavlja“ ravnotežje in tako posledično pravilno sedi, ohranja hrbtenico pravilno prekrvavljeno ter brez bolečin.

Poleg aktivnih stolov so na tržišču v ponudbi tudi posebni pisarniški stoli - ležalniki, kateri so primerni za osebe z okvarami hrbtenice, krčnimi žilami ter utrujenimi ljudmi.

 Pisarniški stol Sleepy je udoben stol, ki ga lahko v trenutku  spremenite v ležalnik.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com