STOLI PISARNIŠKI, krčne žile

Za številne ljudi po svetu, ki opravljajo pisarniška dela, predstavlja sedenje na pisarniških stolih zdravstveni problem, povezan z zdravjem hrbtenice. Pisarniški stoli brez ergonomsko oblikovane opore za predel ledvenih vretenc (križa) so vzrok za bolečine in poškodbe hrbtenice in so kot taki zastareli in škodljivi zdravju.

Hrbtenica, gledano iz profila oz. iz strani, ni ravna temveč tvori obliko črke S. Ta oblika je sestavljena iz 2x lordoza (prestavljata krivino v križu in vratu) ter 2x kifoza, kateri pripadata prsnemu ter lumbo-sakralnemu predelu (trtica in križnica).

Stol pisarniški

Škodljivost pisarniških stolov se kaže v tem, da je med sedenjem ledveni predel (križ) obremenjen trikrat bolj kot v stoječem položaju. Sedenje na stolu brez ergonomske podpore križa nas sili v nepravilno držo (sključena drža) naprej, kar še dodatno obremenjuje medvretenčne ploščice, fasetne sklepe, kite ter mišice.
Ko sedimo nepravilno (smo sključeni naprej) se namreč vretenca v križu postavijo v nepravilni položaj, kar spremeni obliko lordoze v ravno obliko oz .iz naravne oblike črke C se ta pri nepravilnem sedenju spremeni v obliko I, kar še dodatno obremenjuje hrbtenične elemente in vodi v kronične bolezni.

Podoben problem, kot se pojavlja pri pisarniških stolih brez podpore v križu, lahko opazimo tudi pri nekaterih avtomobilskih sedežih ter doma, ko se usedemo na sedežno garnituro.

Ker sedenje ni naraven človeški položaj, moderen način življenja pa nas sili ravno v to, je priporočljivo, da si organiziramo sedenje doma, avtu in v službi tako, da ima hrbtenica v predelu križa vedno dobro prilegajočo oporo. S tako enostavnim pristopom lahko na dolgi rok zmanjšamo možnost nastanka bolečin v križu in hrbtenici ter s tem marsikateri obisk pri zdravniku ali terapevtu.

Moderen pisarniški stol je ergonomsko oblikovan ter omogoča počitek celega telesa. Spodaj je primer stola SLEEPY. kateri združuje funkcijo počivalnika ter delovnega stola.

Moderen direktorski stol Sleepy

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com