Spondiloza- osteoartritis ali osteoartroza

Kaj je spondiloza?

Spondiloza je obolenje, ki opisuje kostne izrastke na robu vretenc kjer mejijo na medvretenčne diske.Nezaželene kostne izrastke imenujemo osteofiti, ki  običajno zrastejo v predelu vretenc kjer spinalni živci izhajajo iz hrbtenjače.Odprtine, kjer izhajajo živci se imenujejo medvretenčne odprtine ali (intervertebral foramen).Ker osteofiti povzročajo pritisk na živčne korenine se le te vzdražijo- pride do vnetja, kar nam povzroča simptome radikularne bolečine.Spondiloza je poznana tudi pod imenom osteoartritis ter osteoartroza čeprav tehnično gledano ne gre za isto bolezen.

 

osteoartritis

Spondiloza je degeneracijsko obolenje kar pomeni, da za njo običajno zbolijo osebe starejše od 50 let.Najpogosteje se kostni izrastki pojavijo v ledvenem predelu hrbtenice -lumbalna spondiloza ali v vratu-cervikalna spondiloza saj sta ta dva odseka hrbtenice najbolj podvržena obrabi.Kostni izrastki - osteofiti se pojavijo zato, ker se telo brani oz. se želi zaceliti-popraviti.To se najpogosteje zgodi zato, ker se z leti medvretenčni diski stanjšajo (degeneriran disk), do te mere, da sosednja vretenca prideta v kontakt.Pri degeneraciji-stanšanju diska pride običajno tudi do poškodb fasetnih sklepov ter utesnjenosti hrbtenjače v hrbteničnem kanalu (stenoza).Ko pride do (občasnega) kontakta med vretencema začnejo  rasti osteofiti katerih cilj je, da povzročijo spojitev teh vretenc v eno.Osteofiti so najpogostejši na sprednji strani vretenc-hrbtenice in ob straneh.Lahko se pojavijo na zgornji ali spodnji strani vretenc

 

spondiloza

 

Simptomi spondiloze

V večini primerov simptomov sploh ni zaznati.Tako lahko oseba z takšnim obolenjem živi v prepričanju, da je vse v najlepšem redu.V primeru, da osteofiti pritiskajo na živčne korenine, medvretenčne ploščice ali fasetne sklepe lahko nekateri ljudje občutijo naslednje:

 • otrdelost hrbtenice in bolečine zjutraj, ko vstajamo iz postelje
 • bolečina se lahko širi iz hrbtenice v zadnjico in noge (glej išias)
 • bolečine in otredelost v vratu,glavoboli,vrtoglavica,dvojni ali zamegljen vid in bolečina, ki se širi v ramena in roke.
 • bolečine in otrdelost v križu, ko želimo spremeniti položaj hrbtenice- omejena gibljivost
 • različn simptomi odvisni od dneva ter stopnji bolečine
 • bolečina je običajno večja, če se nagnemo nazaj ali vstran (odvisno od lokacije osteofitov)
 • odrevenelost,nemoč ter mravljinčenje

Zdravljenje spondiloze

Po opravljenih preizkavah, kot so : MRI- magnetna resonanca, CT,rentgensko slikanje itd... se odvisno od  stopnje obolenja, zdravnik običajno odloči omiliti simptome spondiloze z različnimi pristopi kot so:

 • topli obkladki ter kopeli, različne vrste masaž kjer uporabljajo grelne gele, ki povečajo prekrvavitev
 • protivnetna zdravila, kot so ibuprofen ali zdravila v obliki injekcij(blokada).Blokada je zdravilo, ki je običajno sestavljeno iz anestetika za takojšnje omrtvičenje bolečega predela ter steroida, ki deluje protivnetno in dolgoročno.
 • Za ljudi z dalj časa trjajočo bolečino se priporočajo ergonomsko oblikovane podpore za hrbtenico medtem, ko sedijo.
 • kiropraktik ter akupunkptura
 • drža telesa oz. postava mora postati naša glavna skrb.Nepravilna drža med sedenjem vedno deluje negativno ter pospeši razvol spondiloze
 • potrebno je okrepiti mišice hrbtenice saj le te zaradi dolgotrajnega sedenja oslabijo.Okrepitev mišic nam povrne pravilno držo in razbremeni medvretenčne diske
 • priporočajo se različne vaje za raztezanje hrbtenice ter krepitev globokih hrbtnih mišic
 • pri spanju na boku uporabljajte blazino, ki si jo namestite med nogi za bolečine v vratu pa so na trgu že dolgo na voljo posebni ergonomsko oblikovani vzglavniki.
 • pripomočki za raztezanje hrbtenice

 

spondiloza

 

Za operacijo hrbtenice se zdravniki odločijo zelo redko saj so rezultati pri odpravi simptomov spondiloze zanemarljivi.Operacijo izvedejo v primeru , da  simptomi hitro napredujejo oz. da je stanje bolnika tako hudo, da je njegovo življenje odvisno od drugih.V takih primerih se kirurgi odvisno od stopnje in vrste obolenja lahko odločajo med odprto operacijo ali minimalno operacijo hrbtenice.

Pod izraz minimalna operacija štejemo več postopkov: laminotomija,discektomija,foraminotomija,odstranitev osteofitov ter korpektomija.

 

VIR:

Članek je preveden iz Angleške spletne strani Sports injury clinic

 

 

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com