Spondiloliza

Vretenca so kostne strukture, ki so sestavljene iz telesa ter loka z odrastki. Na telo vretenca je prirasla medvretenčna ploščica -disk katera ima funkcijo amortiziranja sil, ki se prenašajo na hrbtenico.Lok vretenca se nahaja na zadnji strani hrbtenice in ga je moč otipati pri masaži hrbtenice. Sestavljen je iz 2 stranskih odrastkov ter srednjega odrastka imernovanega tudi trnasti odrastek.Odrastki služijo kot narastišče kit ter mišic. Med trnastim ter stranskima odrastkoma se nahaja povezovalna kostna struktura imenovana lamina katera je" temelj fasetnega sklepa.Fasetni sklep je struktura , ki povezuje sosednja vretenca ter hkrati omogoča rotacijo ter sklanjanje hrbtenice.

Spondiloliza  je bolezen, ki opisuje poškodbo vretenca na njegovem zadnjem delu kjer se nahaja vretenčni lok z  kostnimi odrastki.Poškodba oz. zlom  predela lamine imenovan "pars interarticularis" opisuje stanje  imenovano Spondiloliza.Ko se zlomi lamina oz. pars interarticularis preide posledično do oslabitve stabilnosti med seboj povezanih vretenc.Najpogosteje pride do zloma v predelu križa, kjer je hrbtenica najbolj obremenjena.

Zlomi se običajno  kost na 4 ali 5 vretencu.Do poškobe pride običajno zaradi konstantnih dinamičnih obremenitev na hrbtenico.Zlom pars interarticularis-a  prizadene običajno mlajše ljudi in otroke, ki se ukvarjajo z športi kot so:gimnastika,nogomet,karate,ples ...,.Do zloma pride, ker rast hrbtenice še ni končana zato se njen najšibkejši člen -pars interarticularis zlomi pod silo, ki je običajno pri mladih športnikih velika ter intenzivna.

Zlom se navadno zgodi samo na enem vretencu.Kost se lahko zlomi samo na eni strani vretenčnega loka ali pa na obeh straneh. V primeru, ko poči ali se zlomi npr:samo na levi strani se telo hitro odzove z samoozdravitvijo, kar pomeni, da poskuša prizadeto kost čimprej zaceliti.

Če pride do zloma na levi in desni strani hkrati postane hrbtenica nestabilna, kar lahko povzroči zdrs vretenca čez sosednje vretence naprej, kar imenujemo spondilolisteza.


Ljudje z Spondilolizo  čutijo bolečine in zategnjenost v ledvenem predelu hrbtenice.Bolečina se poveča ob aktivnosti, če se skuša bolnik predkloniti nazaj in lahko izgine ob počitku v pravilnem položaju.Nekateri bolniki lahko občutijo bolečino, ki se seli iz križa v zadnjico in noge, kar je običajno posledica vnetja ali  stisnjenosti-vkleščenosti korenine spinalnega živca.Do  vnetja ter utesnjenosti živca pride zaradi celjenja zloma.Ker pride pri zlomu posledično tudi do vnetja okoliškega tkiva le to vnetje vpliva na živec, ki izhaja iz medvretenčnih odprtin imenovanih tudi intervertebral foramen.Kasneje, ko vnetje okoliških tkiv izgine in je celjenje zloma v polnem teku pa lahko pride do zadebelitve zloma in posledično do pomanjkanja prostora kjer izhaja korenina živca, kar lahko povzroča konstantne bolečine ter občutek oslabelosti  v predelu križa,zadnjice,stegen in prstov na nogah.

Diagnoza Spondiloliza se postavi po natančnem pregledu bolnika.Zdravnika zanima zgodovina bolečin,njihov čas nastanka, ob kakšnih aktivnosti se je bolečina pojavila ter kateri položaji hrbtenice izboljšajo oz. poslabšajo stanje.Zanima ga tudi kot zasuka  pod katerim lahko se lahko rotirate v križu,ali se bolečina poveča, če se predklonite nazaj,občutljivost kožer na dotik,mišična moč ter refleksi.Po splošnem pregledu nas zdravnik običajno napoti na različna slikanja kot so:rentgen, CT (računalniška tomografija), MRI ( magnetna resonanca) ali pa nam v krvni obtok inicira kemične indikatorje -sledilce  kateri  pod rentgenom pokažejo na prizadeto kost.

Spondiloliza  se v večini primerov zdravi konzervativno oz. neoperativno in se običajno odpravi z počitkom in uporabo različnih opor-ortoz ,ki nam preprečujejo nezaželeno priklanjanje ter rotacijo.Zdravljenje z pomočjo opornic traja običajno od 3-5 mesecev,  kmalu po namestitvi  bolečine popustijo, vnetje prizadetega predela pa se vnekaj dneh umiri.Zaželjen je počitek ter umiritev aktivnosti pri katerih je obremenjena hrbtenica.Med celjenjem poškodbe nas zdravnik lahko na vsake  1-2 mesece napoti na rentgensko slikanje, ki mu pokaže kako napreduje zdravljenje spondilolize.

Večina poškodovancev z spondilolizo ne potrebuje operacije. Če  simptomi ne izginejo po konzervativnem zdravljenju se lahko zdravnik odloči za operacijo prizadetega predela.Operacija za odpravo simptomov spondilolize se imenuje laminektomija.

Laminektomiji sledi poseg imenovan fuzija vretenc.Pri laminektomiji kirurg odstrani obe lamini ter trnasti odrastek z čimer občutno oslabi stabilnost hrbtenice.
Zaradi oslabitve stabilnosti vretenc oz. hrbtenice nam z kovinskimi ploščicami ter vijaki fiksno poveže med seboj ležeči  vretenci ter tako povzroči, da se kasneje vretenca med seboj zarasteta v celoto.Z fuzijo vretenc povzročimo delno omejitev gibanja hrbtenice.

VIR: članek je preveden iz Ameriške spletne strani Orthogate.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com