Spinalna stenoza

 

Ko odpovedo noge, je treba ukrepatiSprostitev spinalne stenoze z vstavitvijo medtrnastega vmesnika je nova metoda operacije te degenerativne bolezni hrbtenice. Za zdaj jo opravljajo samo v celjski bolnišniciSprostitev spinalne stenoze z vstavitvijo medtrnastega vmesnika je nova metoda operacije te degenerativne bolezni hrbtenice. Za zdaj jo opravljajo samo v celjski bolnišnici. Letos sta s to metodo začela doc. dr. Samo K. Fokter, dr. med., predstojnik oddelka za ortopedijo in športne poškodbe Splošne bolnišnice Celje, in prim. Vilibald Vengust, dr. med., z istega oddelka. V delo uvajata tudi mlajše kolege.

 


Bolezen starejših ljudi

"Pri starejših osebah se postopoma razvija posebna oblika obrabnostih sprememb na hrbtenici. Spinalna stenoza ali hrbtenična zožitev se v večji ali manjši meri pojavlja pri vseh narodih na zemeljski obli in predstavlja najhitreje rastoč segment hrbtenične kirurgije", pravi dr. Samo K. Fokter.

Ljudje s to boleznijo funkcionirajo normalno, dokler ležijo ali sedijo. Ko se postavijo pokonci in začnejo hoditi, pa jim odpovedo noge. Ne čutijo moči v njih, noge jim drevenijo in jih zelo bolijo. Bolezen napreduje počasi, traja več let, da nastane situacija, ko človek ni sposoben več niti priti do kopalnice brez postanka, mora se usesti ali skloniti naprej ob opori. "Pri tej bolezni se namreč hrbtenični kanal, skozi katerega poteka hrbtenjača, zoži do tolikšne mere, da je onemogočeno normalno delovanje hrbtnega mozga. Ko se bolnik skloni, si nekoliko razširi hrbtenični kanal in za nekaj časa sprosti hrbtenjačo. Bolj ko bolezen napreduje, pogostejši so postanki, krajša je razdalja, ki jo je bolnik še zmožen vzravnano prehoditi," razlaga dr. Fokter. Takrat je treba nekaj ukreniti.

"Tipična klasična operacija zoženega hrbteničnega kanala je nevrokirurška sprostitev utesnitve. Pri tej operaciji odstranimo kostne strukture na zadnji strani hrbtenice. S tem razširimo hrbtenični kanal, v katerem je hrbtni mozeg oziroma hrbtenjača. Pri tem se velikokrat zgodi, da se poruši stabilnost hrbtenice. V zadnjem času zato poleg sprostitve kanala opravimo še stabilizacijo hrbtenice. Oslabljeni del hrbtenice zatrdimo z vstavitvijo vijakov v posamezna vretenca, ki jih nato med seboj povežemo z vzdolžnima palicama. Tak poseg je denimo za 80-letnika izjemno zahteven in ga pogosto spremlja večja izguba krvi. Zato bolnik potrebuje dolgotrajno pooperacijsko rehabilitacijo. V bolnišnici je navadno dva tedna, včasih tudi tri. Tudi bolečine dolgo ne pojenjajo."

STABILIZACIJA VRETENC  (fuzija)


Preprosteje in varneje za bolnika

"Da bi vendarle raziskali številne dileme, ki so se pojavljale, vključno z vprašanjem, ali je opisano operacijo za zatrditev hrbtenice smotrno delati, smo povzeli poseben 'švicarski vprašalnik za spinalne stenoze'. Bolniki so ga izpolnili pred operacijo in v rednih presledkih po njej. Izkazalo se je, da so dolgoročno na boljšem bolniki, ki smo jim istočasno poleg sprostitve utesnjenega živčevja opravili zatrditev hrbtenice," razlaga dr. Fokter.Nato so se celjski zdravniki povezali še z ameriškimi strokovnjaki, ki so že razvijali nove, bolniku prijaznejše metode operacijskega zdravljenja. "Američani so razvili poseben vmesnik v obliki črke H, ki ga lahko z operacijo vstavimo med tako imenovane trnaste izrastke na zadnji strani vretenc, ki smo jih s klasično metodo prej odstranjevali. Študije so pokazale, da se tudi na ta način z bistveno manjšim posegom dovolj izdatno razširi utesnjen hrbtenični kanal in sočasno stabilizira hrbtenico. Z mikrokiruškim posegom sedaj sprostimo hrbtenični kanal le na mestu ali mestih, kjer je najbolj utesnjen, saj z vstavitvijo stabilizacijskega vmesnika dosežemo dodatno sprostitev živčevja in izboljšanje stanja pri bolniku. Med operacijo bolnik izgubi le malo krvi. Rehabilitacija poteka hitro, v bolnišnici so bolniki le nekaj dni. Po operaciji ne potrebujejo dolgotrajnega jemanja močnih zdravil proti bolečinam. Ta operacija je za bolnika krajša, preprostejša in varnejša. Po odpustu iz bolnišnice je bolnik že zmožen samostojnega življenja, predvsem pa hoje."

MED TRNASTI VMESNIK - H

 

Dr. Fokter pravi, da to metodo že uporabljajo v nekaterih evropskih državah in v ZDA. V celjski bolnišnici so se odločili, da nabavijo evropske vmesnike. Ti so bolj elastični od ameriških. Slednji so narejeni iz kovine, evropski pa iz elastične plastične mase in oviti s čvrsto tkano ovojnico. Tudi cenejši so.

Za zdaj le v Celju

V celjski bolnišnici opravijo letno okoli 20 tovrstnih operacij. Povprečna starost pacientov je 67 let, sicer pa se starost giblje v razponu od 51 do 82 let. Obolenje prizadene moške in ženske.

"Pri tej bolezni ne gre za urgentno stanje. Bolezen je dolgotrajna, običajno je dolgotrajen tudi diagnostični postopek. Diagnozo moramo potrditi s preiskavo hrbtenice z magnetno resonanco. . Indikacijo za operacijo postavimo šele takrat, ko se bolnik in njegov ortoped strinjata, da se s tolikšno stopnjo težav ne da več živeti. Denimo, ko bolnik ne zmore več kot 200 metrov hoje ali, včasih, poti od spalnice do kopalnice. Ko je indikacija postavljena, je treba počakati na operacijo šest mesecev," pojasnjuje dr. Samo Fokter.

Zakaj te operacijske metode ne uporabljajo tudi v ostalih slovenskih bolnišnicah, nas je zanimalo. "Nekateri dvomijo o dolgotrajni uspešnosti te metode. Mi bomo svoje bolnike spremljali po utečeni metodi. Dosedanji rezultati so obetavni."

doc. dr. Samo K. Fokter, dr. med.

Vir:Večer 13.11.2008

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com