Sakralni sklepi

Ileosakralni sklep , sakralni sklepi , medenični sklepi,  sklepi medeničnega obroča, križno-medenični sklep, sakroiliakalni sklep

Kaj so medenični sklepi?

Sakralna (medenična) sklepa sta  povezavi med križnico ter levo in desno  črevnico. Križnica se naha pod  ledveno hrbtenico. Označujemo jo z oznakami od S1 do S5 . S1 ,S2,S3,S4 ter S5 so med seboj zarasla vretenca. Sklep povezujejo skupaj močne vezi (ligamenti) ter mišice.

 Medtem, ko so vretenca v predelu križa dobro gibljiva, tega ne moremo trditi za križnico in njena sklepa. Gibanje v sakralnih sklepih je minimalno: sklepa omogočata max. 4 stopinje rotacije.
Večino rotacije ter priklona oz. zaklona odpade na ledveno hrbtenico ter kolke.
Glavna naloga sakralnih sklepov je, da držijo oz. povezujejo celotni  zgornji del telesa  s kolki oz. s spodnjim delom. Takšna obremenitev predstavlja za sakralne sklepe  preobremenitev,  zato lahko pride do obrabe hrustanca sklepov.

 

 

 

 

Kaj pomeni disfunkcija sakralnih sklepov?

Obstaja kar nekaj izrazov, ki se nanašajo na probleme s sklepi medeničnega obroča: sindrom sakralnih sklepov, vnetje sakralnih sklepov, vnetje križno-medeničnih sklepov, artritis medeničnih sklepov...

 

 

 

 

Kakšni so vzroki bolečin v medeničnih sklepih?

Tako kot večina vseh človeških sklepov, so tudi sakralni sklepi „prevlečeni„ s hrustancem, kateri služi kot „mazivo za sklepe ter kot blažilec oz. „amortizer“ pred udarci. Hrustanec ščiti kosti tudi pred obrabo.
Sklepa omogočata max. 4 stopinje rotacije.
Kadar se hrustanec poškoduje ali se obrabi, začnejo kosti drgniti druga ob drugo, kar imenujemo tudi degenerativni artritis  oz. osteoartritis. To je najpogostejši vzrok bolečin v predelu križnice in je dokaj pogosto obolenje hrbtenice.
Poleg osteoartritisa v medenično križničnih sklepih,  se pojavljajo težave s sakralnimi sklepi tudi v času nosečnosti. V času nosečnosti ženski hormoni povzročijo sprostitev oz. relaksacijo ligamentov oz. vezi, ki držijo sakralni sklep skupaj, saj se telo pripravlja na porod. Sprostitev teh vezi omogoči povečano gibljivost v teh sklepih, kar vodi v povečan stres sklepa in okoliških tkiv ter nenormalno obrabo hrustanca. Povečana teža nosečnic ter nosečniška hoja ravno tako pripomoreta k dodatnim bolečinam. Vzrok širokih bokov in bolečin lahko leži tudi v razširjeni simfizi (simfizni sklep).
Nenormalna hoja, ki je lahko posledica zloma, zvina ali poškodbe  noge,  lahko posledično povzroči bolečine  v medeničnih sklepih.

Poleg zgoraj naštetih vzrokov bolečin v sakralnih sklepih, lahko povzročajo bolečine  tudi revmatoidni artritis, psoriaza (luskavica), protin (putika) ter ankilozirajoči spondilitis. Našteta obolenja so različne oblike artritisa, ki lahko pizadenejo celoten sklep.
Ankilozirajoči spondilitis je vneta bolezen ,ki napade celoten sklep oz. hrustanec, in posledično vodi  do bolečin ter „zategnjenosti“ v  medenično-sakralnem predelu. Ko se hrustanec  razgradi začnejo kosti drgniti druga ob drugo, vendar se sčasoma sklep med seboj zaraste oz. spoji v celoto.
Zaraščen sklep ne omogoča nobenega gibanja oz. premikanja  ter ne povzroča bolečin.

Kakšni so simptomi pri disfunkciji medeničnih sklepov?

Najpogostejši simptomi pri težavah s sakroiliakalnimi  sklepi so bolečine. Bolečine lahko občutimo v spodnjem delu križa, v območju kolkov, trtice ali dimelj ter stegen. Bolečina je običajno močnejša, ko stojimo ali se gibamo ter popusti, ko se uležemo. Bolečina lahko povzroči pekoč občutek v sakralnem predelu ter togost oz. “zategnjenost“.

Diagnoza disfunkcije križničnih sklepov

Prvi korak k pravilni diagnozi je pogovor z zdravnikom, kateri bo z vprašanji poskušal ugotoviti kaj je vzrok vašim bolečinam.
S posebnimi položaji vaših kolkov in nog ter pritiski prstov na določene predele telesa v sakralnem  območju, lahko zdravnik dokaj natančno ugotovi vzrok bolečin.
V kolikor se zdravnik odloči za natančnejšo preiskavo, vas bo napotil na rentgensko slikanje kolkov ( FLUOROSKOP)  ali CT slikanje križnice ter ledvenega predela hrtenice. Rentgensko ali CT slikanje lahko pokaže tudi ali sta sklepa med seboj zaraščena. V kolikor rengen ali CT ne dasta zadovoljivih reztultatov, nas lahko zdravnik napoti na magnetno resonanco -MRI, ki natančno pokaže za kakšno vrste okvare gre. MRI nam pokaže tudi stanje okoliških mehkih tkiv ter vezi. S takšnim slikanjem je mogoče ugotoviti vnetje sklepa ter odvečno tekočino v sklepu, ki nastane kot posledica vnetja.
Pogosto je najuspešnejši pristop k ugotovitvi vzroka bolečine blokada v     medeničnem sklepu. Kot blokada je mišljen anestetik in steroid v injekciji, katerega zdravnik aplicira v sklep. Z blokado omrtviči testiran predel ter posledično, zaradi izginotja bolečine, ugotovi izvir  bolečin. To stori pod rentgenom tako, da ob iniciranju točno vidi kam je zapičil iglo.
Omenjeno testiranje lahko  za nekaj časa odpravi bolečino, ki smo jo občutili. Bolečina lahko izgine tudi za nekaj dni ali tednov -odvisno od obsežnosti obolenja.

 

 

Zdravljenje  križno-medeničnih sklepov

Kot smo že omenili, lahko postavimo diagnozo ter hkrati začasno odpravimo bolečino z blokado v sakralni sklep. Blokado vam lahko zdravnik aplicira 3x na leto. Poleg blokade obstajajo tudi učinkovita protivnetna zdravila, katera lahko jemljemo daljše obdobje.
Včasih nam zdravnik lahko predpiše tudi uživanje Steroidov za krajše obdobje saj Steroidi zavirajo vnetje.
Bolečine v sakralnem predelu so največkrat povezane s preveč ali nič gibanja, zato nam lahko zdravnik pokaže različne krepilno-stabilizacijske vaje, katere pripomorejo k zmanjšanju bolečine. Pri lajšanju bolečin nam lahko (odvisno od vzroka bolečin v sklepu) pomaga tudi  raztezanje sklepov križnice.Obstaja več različnih pripomočkov za raztezanje spodnjega dela hrbtenice. Raztezanje izvajajte na začetku  z občutkom  (kontrolirano počasi). http://www.natego.si/si/natego-horizontal-posteljni-natezni-pripomocek-odpravi-bolecine-v-krizu-i109.shtml

http://www.natego.si/si/mize-za-raztezanje-g85.shtml

K zmanjšanju bolečin pripomorejo tudi sakralni pas, ki „fiksira“ medenični predel, ter različne raztezalne vaje (joga, pilates).
V kolikor nam zgornji pristopi ne omilijo bolečin, se lahko zdravnik odloči za operacijo. Pod operacijo je mišljeno medsebojno fiksiranje sklepa oz. fuzija sklepa tako, da sklep ni več gibljiv temveč se kosti med seboj zarastejo. Pri tem kirurg predhodno odstrani poškodovani hrustanec na sklepu ter nato z vijaki poveže oz. fiksira sklep, ki se nato sčasoma zaraste.

 

 

 

Ali lahko upočasnimo napredovanje bolezni?

Bolezen lahko upočasnimo oz. omilimo z zgoraj omenjenimi injekcijami in zdravili. Poleg zdravil  je priporočljivo zdravo življenje ter odprava odvečnih kilogramov.
Odsvetujejo se športi, pri katerih se pojavljajo dinamične-trenutne obremenitve medeničnega predela (tek, borilne veščine...). Odsvetujejo se dela, pri katerih prenašamo večjo težo.


Povzeto in prevedeno iz Ameriške spletne strani: www.medicinenet.com

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com