Revmatoidni artritis in hrbtenica

REVMATIZEM IN REVMATOIDNI ARTRITIS

 Beseda revmatizem (lat. ”rheumatismus”) pomeni otekati, oteklina, vnetje. Znanih je več kot 100 revmatičnih bolezni; delimo pa jih v naslednje velike skupine:

  1. osteoartroza,

  2. zunajsklepni revmatizem,

  3. z avtoimunostjo pogojene vnetne sklepne revmatične bolezni (revmatoidni artritis, luskavični artritis, reaktivni artritis, artritis pri kroničnih avtoimunskih črevesnih boleznih, ankilozirajoči spondilitis),

  4. s kristali povzročena sklepna vnetja (protin, psevdoprotin in druge bolezni),

  5. avtoimunske bolezni tkiva in

  6. vaskulitisi.

REVMATOIDNI ARTRITIS

Pri revmatoidnem artritisu (RA) iRevmatoidni artritis (RA) spada v skupino revmatoidnih bolezni, ki so pogojene z avtoimunostjo. Pri RA imunski sistem, ki služi obrambi telesa pred povzročitelji nalezljivih bolezni, napade lastno telo in povzroči kronično potekajoče sklepno vnetje, katerega posledica so otekli, boleči in okoreli sklepi. Torej je RA avtoimuna kronična vnetna bolezen in prizadene zlasti sklepe.Vnetje sklepov imenujemo tudi sinovitis, saj dejansko pri RA pride do vnetja sklepne ovojnice sinovije.

Sprva se pojavljajo bolečine in oteklost predvsem malih sklepov rok, stopal, zapestja in komolcev, kasneje se lahko vnetje razširi še na velike sklepe, kot so kolena, kolki in gležnji. Hrbtenico prizadane le redko.Simptomi bolečin v hrbtenici, ki jih povzroča RA so običajno blagi, v redkih izjemah pa so lahko bolečine zelo hude in življensko ogrožujoče.V večini primerov  prizadene cervikalno hrbtenico.

Vnetje sklepov lahko povzroči nepovratne sklepne okvare in invalidnost, lahko prizadane tudi druge organe (srce, pljuča, ledvice, koža, oči): RA poveča tveganje za osteoporozo in slabokrvnost ter za 6-10 let zmanjša pričakovano življenjsko dobo.

Večinoma RA poteka blago in počasi napreduje. Lahko se zgodi, da se bolezen sama umiri.

RA  napade in sčasoma uniči sinovijo fasetnega sklepa hrbtenice, kar ima za posledico nestabilnost hrbtenice oz. med seboj povezanih vretenc.Poškodba fasetnega sklepa, ki drži sosednja vretenca med seboj v položaju destabilizira vretenca ter omogoči nadaljne poškodbe hrbtenice kot je zdrs vretenca čez sosednje vretence, kar imenujemo spondilolisteza.Spondilolisteza povzroči pritisk na spinalne živce ter hrbtenjačo kar lahko vodi v delno ali popolno paralizo.Še posebej nevarno je obolenje vratne hrbtenice, če RA oslabi fasetne sklepe na C1 ter C2 vretencu. 

  FASETNI SKLEP


Za RA lahko zboli vsak, vendar se bolezen najpogosteje začne v mlajših do srednjih letih.  Pojavnost je  pri ženskah trikrat večja kot pri moških.

NASTANEK REVMATOIDNEGA ARTRITUISA

Točnega vzroka za nastanek RA v medicini še ne poznajo. Ugotavljajo pa, da je pogojen z več dejavniki:

1.Genetski dejavniki: RA se pojavlja pri osebah, ki so gensko dovzetnejše za nastanek te bolezni (predvsem nosilci alelnih različic antigena DR4).

2. Okužbe: Obstaja možnost, da sorazlični povzročitelji okužb (bakterije, virusi) pri gensko dovzetnih osebah odgovorni za pojav boilezni, vendar za to trditev ni neposrednega dokaza.

3.Vloga imunskega sistema: Imunski sistem napade lastna tkiva, sklepe in lahko tudi druge organe. Celice imunskega sistema zapustijo krvni obtok, napadejo sklepna tkiva in povzročijo vnetje.

Povzročitelj RA je lahko:

1. Antigen - neznana, telesu tuja snov: Ta snov je lahko sestavina virusa ali klici.

2. Antigenska mimikrija. Izigranost imunskega sistema: Imunski sistem se ob okužbi z nekaterimi klicami najprej sooči s snovmi, ki jih te tvorijo, kasneje, ko je klica že odstranjena iz telesa, nenadzorovano napade telesu lastni snovi, ki je v delu svoje zgradbe enaka beljakovini, ki jo je izločala klica.

SIMPTOMI IN ZNAKI REVMATOIDNEGA ARTRITISA V HRBTENICI

Če sta začetek in potek značilna, ugotavljanje RA ni težko. V nasprotnem primeru, če so na začetku bolezni simptomi in znaki še premalo jasni, je ugotavljanje težje in bolj zapleteno.

Pri vsakem bolniku z RA se pojavljajo drugi znaki in simptomi, ki so značilni za RA.

Začetni simptomi se skoraj vedno začno z bolečinami v hrbtenici .Začetne bolečine so posledica vnetja sklepnih ovojnic sinovij, ki so prepredene z živci.Vnetje se lahko posledično širi na spinalne živce, ki izhajajo iz hrbtenjače ter na hrbtenjačo samo.V cervikalni oz. vratni hrbtenici so lahko poleg fasetnih sklepov, spinalnih živcev ter hrbtenjače prizadeti- vneti  tudi arteriji, ki potekata vzdolž vratnih vretenc kateri sta lahko  vzrok za omedlavico ob  zasuku glave.Če je prizadeta cervikalna hrbtenica imamo običajno bolečine v glavi, ki se lahko širijo v ramena in roke.Spremembe v zmožnosti hoje ter ravnotežja so lahko posledica vnetja hrbtenjače kar povzroči utesnjenost v hrbteničnem kanalu ter dodatno draženje.Občutki pokanja-zarjavelosti ob premikanju oz. zasuku vretenc, lesenosti, mravljinčenja,inkotinence blata ali vode ter nemoči v rokah ali nogah so simptomi, ki so lahko posledica RA (revmatoidnega artritisa).

 

ZDRAVLJENJE REVMATOIDNEGA ARTRITISA

 Preden začnejo zdraviti, morajo zdravniki revmatologi bolnike najprej natančno seznaniti z naravo bolezni in načinom njenega zdravljenja. Za boljše zdravljenje se priporoča tudi redna telesna aktivnost ter fizikalna in delovna terapijo.

Zdravila, ki jih uporabljajo za zdravljenje RA:

  1. Simptomatska zdravila (nesteroidni antirevmatiki)

Nesteroidni antirevmatiki: Večina nesteroidnih antirevmatikov delujeprotibolečinsko in protivnetno.

Pri jemanju nesteroidnih antirevmatikov pa se lahko pojavijo neželeni učinki. To so: težave v zgornjih prebavilih, bolečine v zgornjem delu trebuha, kožni izpuščaji, razjede ustne sluznice, okvare jeter, ledvic in krvotvornih organov ter povišanje krvnega tlaka. Ta zdravila pa tudi povečajo tveganje za srčno-žilne dogodke (srčna kap, možganska kap).

Glukokortikoidiso močna protivnetna zdravila. Uporabljajo jih pri hudih in hitro napredujočih revmatoidnih artritisih in kadar druga zdravila niso dovolj učinkovita.

Večinoma bolnik jemlje nizke odmerke, in če je le možno kratek čas, ker imajo zdravila veliko neželenih učinkov. Ti so: velik apetit, zato se bolniki redijo, dobijo kožne razpoke (strije), poraščenost, stanjšanje kože in občutljivost kože na udarce. Lahko povzročajo tudi sladkorno bolezen, visok krvni tlak, sivo mreno, zeleno mreno, osteoporozo, večjo nagnjenost k okužbam in razne psihične motnje. Glukokortikoide lahko tudi vbrizgamo v vneti sklep. Če jih vbrizgamo v fasetni sklep oz. v okolico hrbtenice se  postopek imenuje  "blokada".Imunomodulirajoča zdravila zmanjšajo simptome in znake bolezni, spreminjajo njen potek in preprečujejo napredovanje ter s tem spremembe na sklepih, ki lahko vodijo v deformacije in invalidnost.

Najboljše je, da zdravila uvedejo čim bolj zgodaj, takoj ob začetku bolezni.

Biološka zdravila so v uporabi so zadnja leta in jih uporabljamo pri hudih, napredujočih oblikah revmatičnih bolezni, ko odpovejo vsa druga zdravila. Nova biološka zdravila učinkoviteje zmanjšajo napredovanje bolezni in s tem pripomorejo k upočasnitvi nepovratnih sprememb sklepov.

Operativno zdravljenje hrbtenice pri RA. Kirurško zdravljenje je potrebno, če nastanejo nepopravljive okvare sklepa.Običajno se odstranijo poškodovani fasetni sklepi z odrastki kar imenujemo laminektomija.Tej operaciji sledi utrditev oslabljenih vretenc z vijaki in kovinskimi ploščicami z katerimi fiksiramo med seboj ležeči vretenci, kar imenujemo tudi fuzija vretenc.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com