Povezanost živcev hrbtenice z organi ter simptomi okvarjenih živcev v predelu križa

Karta živcev in z njimi povezanimi organi je odličen pripomoček oz. navodilo – pot do morebitnega odkritja vzroka  vaših težav oz. bolezni.

Živčni sistem je sestavljen iz centralnega živčnega sistema, ki zajema možgane s hrbtenjačo ter perifernega živčnega sistema, katerega tvori na tisoče živcev po našem telesu, s katerimi zaznavamo bolečino – dotik, okušamo, vohamo, vidimo ter ukazujemo mišicam. Npr. premik nog, glave, oči… 

Vrste perifernih živcev:

1. senzorični ali aferentni živci - dorzalne korenine: so živci s katerimi zaznavamo.

2.  motorični ali eferentni živci - ventralne korenine: so živci s katerimi dajemo ukaze.

3. avtonomni ali vegetativni živci: Avtonomnost živčevja se kaže v tem, da ni pod posameznikovim zavestnim nadzorom.  Avtonomno živčevje uravnava življenjsko pomembne funkcije organizma, kot so: srčni utrip, dihanje, kvni pritisk-tlak, prebava in presnova.

Če živčni sistem ni v ravnovesju in nekje prihaja do motenj, potem organi , ki so povezani z živci, ter imunski sistem ne morejo opravljati svoje naloge. Če okvara traja dovolj dolgo lahko ščasoma razvijemo bolezen ali kronično okvaro organa. Pod okvare lahko štejemo več stanj: vkleščen živechernia diskadegeneracijske spremembe na vretencih ali diskihosteofitistisnjen živeclumbagoišiasstenozaspondiloza… Velikokrat je pri bolniku, ki tarna nad bolečinami v križu, zaslediti dodatne težave s prebavo in prebavnimi organiseksualne težavetežave z mravljinčenjem, bolečinami v nogah ipd. Največkrat se ljudje sploh ne zavedajo, da so omenjene  težave povezane z njihovo bolečino v križu zato so nemalokrat presenečeni nad tem odkritjem.

 

Hrbtenjača, ki je del centralnega živčnega sistema, se zaključi pri prvem ledvenem vretencu (na sliki označeno z L1). Pod L1 se nahaja t.i.: kauda eqina kar v latinščini pomeni konjski rep. Živci oz. korenine  izhajajo iz nje skozi majhne odprtine (ang. intervertebral foramen) med vretenci pri vretenčnem loku ter se tam združujejo v  periferne spinalne živce. 

 

Živce, ki izhajajo pod ledvenim vretencem (na sliki označeno z L5) v križničnem ali sakralnem predelu označujemo z črko S. Ti živci so večinoma vezani na organe za odvajanje ter na nekatere predele nog. Sindrom kavde ekvine je skupina simptomov in znakov, ki nastanejo s stiskanjem dveh ali več živčnih korenin v lumbalnem delu hrbtenjačnega kanala zaradi protruzije diskusa, tumorjev, kostnih odlomkov in cist. Če ima bolnik hitro napredujoče bolečine iz križa v nogeinkontinenco vode ali blataoslabelost mišic spodnjega dela ali hudo mravljinčenje po nogah,  je potreben takojšen operativni poseg.

 

 

 
Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com