Poškodbe vratu ter mehkih tkiv, vzorci pojavljanja bolečin ter zdravljenje

Vsako poškodbo vratu, kot je npr. nenadno zanihanje z glavo, naj oceni zdravnik. Prav tako se na zdravnika obrnite v primeru, da niste sigurni kaj se z vami dogaja. Predvsem pa ta navodila niso namenjena tistim poškodbam, kjer so bile prisotne velike sile.


Na splošno velja za poškodbe mišic in mehkih tkiv, da je proces enak kot, če bi urezali v prst. Ko je tkivo kot je mišica poškodovano (kot je to pri poškodbi vratu) se v njej pojavi krvavitev (večja ali manjša) in z njo bolečina. Ko se krvavitev ustavi se prične celjenje in na mestu poškodbe se pojavi brazgotina. Brazgotinsko tkivo je slabše raztegljivo, bolj občutljivo in ni tako odporno kot normalno tkivo.

Takoj po poškodbi ne uporabljajte toplote za lajšanje bolečin, ker se po poškodbi najprej pojavi oteklina in bolečina, kar pa je že znak vnetja in v tem primeru lahko toplota škodi. Uporabljajte hladne obkladke dokler oteklina ne oplahne, vendar ne pretiravajte. Pazite, da ne naredite omrzline- pod vrečko z ledom vedno dajte nekaj tkanine. Izogibajte se nenadnim temperaturnim spremembam.


Pomembno je tudi vedeti, da mišice zelo hitro oslabijo, če jih ne uporabljamo. Zato je potrebna takojšnja aktivacija mišic, ko ni več otekline in močne bolečine, saj s tem zmanjšujemo nastanek brazgotin in omejimo nastanek kroničnih bolečin v vratu.


Mišice so namreč zelo dobro prekrvavljene in se hitreje odzovejo na poškodbe kot so kite, vezi in sklepni hrustanec. Ko se vnetje umiri se lahko poleg toplote uporablja tudi masaža in izvaja različne vaje za krepitev vratnih mišic. Prav tako lahko uporabljate tudi opornice za vrat, ki delujejo bolj pasivno in vrat razbremenjujejo. Vsi ti ukrepi zmanjšujejo brazgotinjenje tkiva in s tem težave, ki so posledica poškodbe.

Mišice vratu imajo določene vzorce bolečine, ki lahko izvirajo iz napetosti v mišici. Prav tako imajo živci svoj vzorec pri pojavljanju bolečine (skica spodaj) . Bolečina se lahko pojavi tudi zaradi samih fasetnih sklepov v vratni hrbtenici, ki se tudi kaže v posebnem vzorcu. Pri poškodbi vratu so torej lahko poškodovana različna tkiva in se zato lahko tudi simptomi oz. lokacija bolečine prekrivajo. 

 

 


Mišice se običajno hitro zdravijo ker so zelo dobro oskrbljene s krvjo. Krvavitev se običajno pojavi ko mišico nategnemo, takrat se lahko pojavi bolečina v samo določenem delu vratu (glej desno sliko ) ni pa to pravilo. Zdravljenje nategnjene mišice traja običajno 3 tedne, čeprav je lahko tudi daljše predvsem pri obsežnih poškodbah ali pri prehitrem ponovnem obremenjevanju poškodovane mišice. Tudi kosti se zaradi dobre oskrbe s krvjo zacelijo relativno hitro. Preprost zlom se zaceli v 5-6 tednih. Vezi in kite so sestavljene iz debelih vlaknastih struktur, ki nimajo dobre prekrvavitve in se zato tudi slabše celijo-6 do 8 tednov. Če so kite pretrgane je običajno potreben operativni poseg. Prav tako je lahko okrevanje daljše, tudi nekaj mesecev pri hudem natrganju kite. Pri poškodbi hrustanca oz. hrustančne ploščice je tudi lahko potrebna operacija, sicer traja okrevanje približno 3-6 mesecev.

 


Kako ravnati v primeru poškodbe vratu se lahko pozanimate pri fizioterapevtu ali zdravniku. Običajno se po prenehanju hude bolečine svetuje izvajanje enostavnih vaj doma za izboljšanje gibljivosti. Take vaje pa so priporočljive za zdrave osebe in za tiste, ki so jim ostale bolečine po poškodbi. Važno je, da ne pretiravate in vedno delate le do bolečine, brez sunkovitih gibov. Vaje se izvajajo nežno z aktivno rotacijo vratu od nevtralnega položaja glave. Rotacijo izvedemo z glavo proti rami in se izvede 10x v eni smeri in nato ponovno iz nevtralnega položaja še 10x v drugi smeri. Vaje se lahko izvedejo vsako polno uro), v sedečem, stoječem ali celo ležečem položaju, odvisno od osebe kaj ji odgovarja. Če vam vaje povzročajo nelagodje jih ne prenehajte izvajati, pač pa omejite intenzivnost in število ponovitev.


 

Bolečine v nadlakti in parestezije (spremenjen občutek, lahko tudi mravljinci) pri bolnikih s poškodbo vratu so lahko posledica zaradi prizadetosti živčnega tkiva. Rotacija glave (vratu) v nasprotni smeri, kot je prisotna bolečina lahko pomaga pri preprečevanju brazgotinjenja tkiva in s tem aktivaciji-premika živčne strukture.

Rotacije se izogibamo pri poškodbah upogibanja glave naprej (fleksija) in stranskim pripogibom vratu (lateralna fleksija), ker so lahko poškodovane strukture tilnika.

Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko naredijo škodo v področju vratu. Tu je bil prikazan majhen delček v proces samopomoči, kakšni so vzorci bolečine, pri prizadetosti posameznih tkiv in navodila za zgodnjo mobilizacijo kjer je to seveda priporočljivo.
Povzeto in dosegljivo na: http://www.necksolutions.com/neck-injury.html

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com