Poškodba hrbtenice, proloozonska terapija (ozonske kisikove injekcije)

Besedna zveza prolozon izhaja iz latinskih besed  proli in ozon, kar pomeni obnoviti oz. na novo zgraditi z ozonom. Pomeni rast in obnovitev prizadetega tkiva oz. sklepa hrustanca. Prolozonska terapija oz . prolo ozonska terapija je dokaj nov pristop k zdravljenju poškodovanih sklepov rok, nog, hrbtenice in njihovih vezi ter mišic. Je terapija ki je podobna proloterapiji, ki jo že nekaj časa izvajajo tudi v Sloveniji. Pri proloterapiji se za iniciranje zdravila uporablja dražljiva snov – sladkor, ki ga vbrizgajo v prizadet predel in tako povzročijo pospešeno reakcijo telesa k samozdravljenju.

Za razliko od proloterapije in raznih steroidnih zdravil, ki nam jih inicirajo, da bi pospešili zdravljenje pri prolo ozonski terapiji, zdravnik oz. terapevt najprej vbrizga v prizadeti predel lokalni anestetik, da zmanjša bolečino ter nato medicinski ozon pomešan z kolagenom, ki je sestavni del hrustanca v sklepu in medvretenčnem disku. Uporaba ozona povzroči še hitrejše celjenje sklepa hrustanca, vezi in mišic  kot pri proloterapiji, saj so molekule ozona visoko reaktivne in kot take povzročijo, da telo poveča samoozdravitvene lastnosti. Ker so sklepi (tudi fasetni sklepi v hrbtenici) slabo prekrvavljeni, se le-ti zaradi slabe prekrvavitve počasi celijo, hkrati pa so  sklepi dobro oživčeni, kar nam povzroča bolečine, zato se v takšnih primerih poslužujemo prolozonske terapije, ki občutno skrajša čas okrevanja po poškodbi. S to terapijo  se strgane,natrgane vezi in ligamenti celijo hitreje kot kdajkoli, zmanjša se tudi občutljivost na bolečino, poveča pa se pretok hranil v poškodbo ter oskrba z vodo. Pri iniciranju ozona v mehka tkiva ali v sklep sam, se v telesu pojavi lokalno  vnetje, ki povzroči obrambo telesa, ki tako v  vnet predel dovaja povečano količino hranil, vode, vitaminov in predvsem kisika (ozona). Najbolj pomemben element je ozon (kisik). Zaradi majhnih koncentracij kisika se začne na mestu poškodbe tvoriti mlečna kislina, ki je odgovorna za bolečino.Terapija z ozonom ni samo pristop, ki začasno odpravi težave, vendar  je pristop, ki odpravi bolečino v samem izvoru tako, da se nam ne ponovi nikoli več.

Pomembno je da pred in po terapiji v obdobju 48 ur ne prejmemo nobenih protivnetnih zdravil steroidnih zdravil, kortizol ipd.

Proloozonska terapija je primerna za naslednje indikacije pri zdravljenju hrbtenice:  kronične bolečine v vratu, poškodba vratu, bolečine v križu, artritis, osteoartritis, hernia diska, izbočena medvretenčna ploščica – izbočen disk, degeneracija medvretenčne ploščice, išias, poškodovani fasetni sklepi, vneti fasetni sklepi, raztrgane kite, raztrgane ali natrgane vezi itd.

Rezultat zdravljenja je odvisen od stopnje poškodbe in sposobnosti telesa k samozdravljenju. Nekateri ljudje potrebujejo eno ali dve terapiji, medtem ko drugi potrebujejo tudi do sedem terapij. Proces iniciranja ozona se izvaja 1-2 krat na teden, dokler ni očitnega izbolšanja. Proloozonska terapija  običajno popolnoma odpravi bolečine in simptome, ki so lahko trajali leta in leta, najbolj pomembno pa je, da  običajno permanentno odpravi poškodbo. Predvideva se da s proleterapijo uspešno pozdravijo 75% kroničnih bolečin ki so posledica vnetij, poškodb sklepov in vezi.

Razlika med prolozonsko terapijo in proloterapijo

Proloterapija uporablja namesto ozona kot zdravilo sladkor. Proloozonska terapija je priznana vrsta zdravljenja in  za razliko od  proloterapije ne povzroča bolečin, ki  lahko pri  proloterapiji trajajo od nekaj dni pa do nekaj tednov. Proloterapija zdravi na osnovi povzročitve obsežnega  vnetja. Prolozonska terapija nam ob manj frekventnih iniciranjih ozona daje boljše rezultate kot proloterapija.

Članek je preveden iz Ameriške spletne strani. Podatka gdo v Sloveniji  oz.Evropi opravlja omenjeno terapijo nimamo. Imamo samo informacijo, da naj bi terapijo izvajali v Italiji. Za kaj  več  pa vprašajte "ata Googla" 

 

 

 

 

 

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com