Pisarniški stoli. počivalniki, počivalnik

Ideja o stolu, s katerim se je mogoče premikati na delovnem mestu, sega v čas raziskovalca življenja Charlesa Darwina, ki je prišel na idejo, da si na običajen stol namesti koleščka. 

 

http://www.natego.si/si/pisarniski-stoli-g86.shtml

S tem je pridobil na mobilnosti v sedečem položaju. Ne ravno udoben stol je imel s koleščki poglavitno lastnost današnjih pisarniških stolov – mobilnost. Prvi množično izdelan pisarniški stol je bil namenjen pisarniškemu delu na ameriških železnicah. Izumil ga je Thomas. E. Warren leta 1849, izdelovala pa ga je tovarna v New Yorku. Stol je imel poleg koles, tudi odlično vzmetenje, ki je bilo potrebno zaradi vibracij, ki so se prenašale od vlaka v stavbo.

Z  industrijskim razvojem v 19. stoletju so se v povečanem številu pojavila delovna mesta, ki so zahtevala prisiljeno sedečo držo. Tako so se kot odgovor na povečano povraševanje stolov, začeli na trgu pojavljati  številni stoli različnih proizvajalcev z različnimi izboljšavami. K izboljšavam je veliko pripomogel tudi ameriški inovator J. Cook, ki je leta 1897 na tržišču ponudil stol s prilagodljivo višino sedeža ter nastavljivim naslonjalom. Potrebo po dobrih pisarniških stolih je opazil tudi Otto von Bismarck, ki je poskrbel, da so pisarniške stole začeli uporabljati v nemškem parlamentu pred 1. svetovno vojno in jih s tem približali ljudem ter jih tako napravil popularne.http://www.natego.si/si/ergonomis-basic-zdravi-stol-pisarniski-stol-i139.shtml

V

Medtem ko pred 2. svetovno vojno ergonomiji pisarniških stolov niso posvečali pretirane pozornosti, sta po letu 1970 dizajn in ergonomija na delovnem mestu postala vodilo pri izdelavi pisarniških stolov. Moderni pisarniški stoli so prilagodljivi oz. nastavljivi tako, da se popolnoma prilegajo uporabnikovi hrbtenici oz. postavi ter tako omogočajo udobje na delovnem mestu.

 

 

Moderen pisarniški direktorski stol Sleepy

 

 

 

Pisarniški stoli imajo v večini primerov fiksen oz. statičen sedež, kar lahko ob dolgotrajnem sedenju povzroči zakrnelost hrbtnih mišič in posledično različna obolenja hrbtenice, zato so se kot najbolj zdravi pisarniški stoli izkazali  visoki barski stoli brez naslona pri katerih delno stojimo in delno sedimo. Pri takšnem stolu kjer imamo noge na tleh potrebujemo tudi dovolj visoko pisarniško mizo. Takšni pisarniški stoli oz. bolje barski stoli pa niso prišli v množično uporabo v pisarnah saj se ob dolgotrajnem sedenju na njih zlahka utrudimo, ljudje pa smo na splošno nagnjeni k udobju kar pa ni dobro za zdravje naše hrbtenice. Ker se mize oz. oprema v pisarnah menja zelo redko, stol pa običajno na vsakih 5 let  bi nakup takšnega "pisarniškega stola" zahtevala še nabavo nove mize, kar pa mnogim podjetjem predstavlja nepotrebne stroške. 

Pisarniški stol z statičnim sedežem je kot tak zastarel zato so sedaj na voljo tudi pisarniški stoli z gibljivim sedežem imenovni tudi aktivni stoli, ki omogočajo, da ostanejo mišice hrbtenice aktivne kjub temu, da sedimo. Pisarrniške stole z aktivnim sedežem lahko primerjamo z sedenjem na terapevtski žogi saj opravljajo popolnoma isto nalogo kot žoga, ki je zdravniško priznan medicinski pripomoček za sedenje.

AKTIVNI PISARNIŠKI STOL

                                                                                              Aktivni stoli ErgonomiS

Mnoge raziskave so pokazale, da človeško telo ni prilagojeno na dolgotrajno sedenje. Ker nas moderen način življenja  sili v sedenje - to pa ni zdravo, se je pisarniški stol skozi zgodovino spremenil do te mere, da lahko rečemo "sedimo relativno zdravo". Kot najbolša opcija za sedenje se ponujajo pisarniški stoli z aktivnim sedežem vendar se tudi v primeru uporabe takšnega stola priporočajo občasne telovadno razgibalne vaje med delovnim časom.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com