OTRDELOST, ZATEGNJENOST V VRATU

 

Bolečina v vratu je običajno posledica preobremenjenih mišic ali pa je pokazatelj drugih razvijajočih se težav

Občutek bolečine v vratu (zateglosti, „vnetja- heksenšus“, nelagodje) je lahko posledica prisilne drže. Predvsem se lahko pojavi pri delih, ki jih ne delamo redno npr. barvanje stropa ali pa pri tistih poklicih, kjer je prisilna drža vsakodnevna rutina npr. pleskarji.


Pripomočki pri bolečinah v vratu


Že v prejšnjih prispevkih je bilo prikazano katere mišične skupine sodelujejo pri težavah, ki se pojavljajo kot otrdelost-bolečina v vratu. Vedeti je potrebno, da je lahko glavobol posledica zakrčenosti-vnetja določene mišične skupine, vendar pa je glavobol lahko simptom resnejših obolenj kot je meningitis, sploh, če je prisotna vročina. Prav tako so v vratu prisotne žleze in bezgavke, ki ob vnetju oz. drugih obolenjih kažejo znake zateglosti – bolečine v vratu. Zato je smiselen posvet pri zdravniku, kadar obstaja najmanjši sum, da ne gre za preobremenitev mišic.

Preobremenitev mišic lahko vodi v slabo držo ali pa ima slaba drža za posledico bolečino v vratu. Ker je spremenjena statika in obremenitev mišic se le te prilagajajo spremembam . Poleg mišic se spreminjajo tudi druge strukture v vratu skupaj pa imajo za posledico nastanek artroze ali obraba sklepa med vretenci. Težave v vratu so lahko tudi posledica zdrsa medvretenčne ploščice (hernija disci), ki pa je običajno bolj jasna (hujša bolečina) in je zato tudi potrebna takojšnja zdravniška obdelava.


Pri bolečinah-zateglosti v vratu si lahko pomagamo že z enostavnimi koraki, kot je prekinitev enostranske obremenitve mišic vratu, uporaba toplote z rahlo masažo in razbremenitvijo predvsem pa z pravilno držo. Z razgibavanjem- telovadbo za vratno muskulaturo lahko pričnemo takoj, ko nam popusti akutna bolečina. Vedno pričnemo z nizko intenzivnostjo, ki jo s časom povečujemo. Vedeti moramo, da lahko tudi pretiravanje z vadbo ali nepravilna tehnika razgibavanja vodi v boleč vrat. ž

http://www.natego.si/si/univerzalna-grelna-blazina-za-telo-baurer-hk-55-i124.shtml


http://www.natego.si/si/termofor-hladilna-vrecka-i155.shtml

Povzeto po:

www. neckosutions .... 


Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com