Osteohondroza hrbtenice

OSTEOHONDROZA  HRBTENICE

Osteohondroza hrbtenice je bolezen, ki prizadene vse elemente, ki tvorijo hrbtenico. Najbolj prizadete so običajno medvretenčne ploščice ali diski, ki so sestavljeni pretežno iz hrustanca (kolagena).  Medvretenčni diski opravljajo funkcijo vzmeti (»amortizerja«) ter hkrati omogočajo, da se lahko prepognemo oz. nagnemo vstran.
Najbolj obremenjeni diski se nahajajo v ledvenem in vratnem delu hrbtenice. Bolečine, ki jih posledično pušča osteohondroza, prihajajo običajno iz zadnjega dela ledvene ali vratne hrbtenice. Zadnji del hrbtenice (hrbet) je najbolj obremenjen predel. Tam je izhodišče vseh živcev, ki so razvejani po celem telesu, ter fasetni sklepi, ki omogočajo kotrolirano pregibanje hrbtenice.

Osteohondroza hrbtenice

Ostehondrozo se v zdravstenih izrazih povezuje z degenerativnimi spremembami hrbtenice in pomeni zamanjšano prekrvavitev oz. prehranjenost medvretenčnih diskov. Poleg motene prehrane diskov je zmanjšana tudi hidracija diskov (vsrkavanje vode), zato so diski manj elastični, manjša je njihova vzmetna funkcija.
Zaradi izsušitve diskov posledično pride do izbočenja zunanjega obroča diska (protruzija) ter kasneje do poškodbe - poka zunajega obroča (hernija oz. ekstruzija diska), kjer sredica (jedro) diska sili iz medvretenčne ploščice.

Ostehondroza prizadane poleg samih diskov tudi vezne člene med diski ter vretenci. Ti vezni členi so zelo tanke terminalne plošče, v katerih je nešteto mikro žil. Te skrbijo za prehranjenost diskov.


Pri napredovani obliki osteohondroze se diski izsušijo (stanjšajo) do te mere, da se začnejo na vretencih tvoriti kostne tvorbe imenovane osteofiti, kateri lahko, če niso pravočasno odstranjeni, povzročijo omejeno gibljivost hrbtenice.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com