Operacija medvretenčne ploščice, hernije (discus hernije) – discektomija

Ko pri bolniku, ki trpi za radikulopatijo (vkleščeni živci ali hrbtenjača), odpove konzervativno zdravljenje, se zdravnik običajno odloči za operacijo, ki razbremeni pritisk na prizadeti predel hrbtenice.

 

Discectomija ali discektomija (diskektomija) je izraz za več operacijskih posegov, pri katerih je namen celotna ali delna odstranitev poškodovane medvretenčne ploščice. Pri delni  odstranitvi diska je namen operacije  odstranitev vzroka bolečine, ki leži v pritiskanju poškodovanega diska na hrbtenični korenini živca ali hrbtenjačo. Za vkleščen oz. stisnjen živec je lahko več vzrokov in posledic, zato problem stisnjenosti poimenujemo tudi radikulopatija-radiculopatia.
 

Zaradi napredka, ki nam ga prinaša tehnika in znanost, se običajni odprti operacijski pristop diskektomije umika iz prakse. Vedno bolj se uveljavlja mikrodicektomija, ki je po namenu enak pristop k operaciji kot odprta operacija, z razliko, da pri mikrodiskektomiji ne poškodujemo okoliških tkiv tako, da je okrevanje dosti krajše. Da kirurg lahko odstrani del poškodovane medvretenčne ploščice, mora prej opraviti laminetomijo (ostranitev dela kosti - lamine, ki je del vretenčnega loka). Mikrodicectomijo se običajno opravlja tako, da bolnik leži na trebuhu. Pri tem kirurg naredi rez, ki ni večji kot 3 cm. Nato razmakne mišice in kite ( pri običajni odprti operaciji jih reže) ter v odprtino nato namesti  poseben tulec (ang. tubolar retractor), v katerega nato vstavi mini kamero-endoskop, razne pripomočke ter laser, s katerim reže. V nekaterih primerih se lahko za boljši pregled uporablja tudi rentgen oz.fluoroskop, s katerim ima kirurg v realnem času natančen vpogled v notranjost vretenca in diska. Mikrodicektomija se običajno opravlja pod lokalno anestezijo lahko pa se kirurg odloči za splošno anestezijo,kar je odvisno od zahtevnosti in predela hrbtenice, ki ga operira. Postopek je uporaben za celoten predel hrbtenice: ledveni ,vratni ter prsni predel.

V primeru, da je medvretenčni disk močno poškodovan, kar je lahko posledica nekaterih degenerativnih bolezni, je  potrebna celotna odstranitev diska. Bolnik je običajno  operiran tako, da leži na hrbtu. pri operaciji se uporablja splošna anestezija.

 Pri odstranitvi celotne medvretenčne ploščice lahko to nadomestijo z umetnim diskom ali pa nam v prazen prostor vstavijo koščke  kosti, ki jo dobijo s transplantacijo iz kosti kolka.

Vstvljena kost iz kolka deluje kot vezni element med vretencema tako, da se le-ta ščasoma zarasteta v celoto. Kot rezultat zaraščenosti-fuzije dveh vretenc je omejena gibljivost hrbtenice. Vretenci se običajno zarasteta v 4-6 mesecih. Pri dicektomiji celotnega diska in morebitni fuziji kirurg za boljši pregled vedno uporablja rentgen-fluoroskop.

                                                                                    PRIMER FUZIJE -SPONDILODEZE VRETENC

Če nam odstranjeno medvretenčno ploščico nadomestijo z umetnim diskom oz. implatantom, pa fuzija vretenc spondilodeza ni potrebna. V tem primeru gibanje ni omejeno, saj umetni disk oponaša lasnosti normalne medvretenčne ploščice, katera nosi težo telesa ter omogoča gibanje.

UMETNI DISK

Mikrodicektomija je operacija, pri kateri bolnika odpustijo iz bolnišnice po 2-6 dneh, odvisno od zahtevnosti operacije ter od morebitnih zapletih po operaciji. Običajno je bolnik odpuščen iz bolnišnice s fiksirno podporo – ortozo, katera še dodatno stabilizira hrbtnico. Ko odstranimo  ortozo, je še posebej priporočljivo previdno razgibavanje, kar pomeni, da se je v začetnih tednih okrevanja potrebno izogibati gibom, ki nam povzročajo močnejše bolečine. Do popolne ozdravitve in vrnitve na delo lahko preteče od 2-8 tednov, odvisno od fizičnega stanja bolnika ter zahtevnosti operacije.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com