Odprava bolečin v križu in bolečin v vratu s pomočjo PROLOTERAPIJE

 

 

Najnovejše raziskave so pokazale, da se več kot 50% odraslih, ki se srečujejo z bolečinami v križu ali vratu, zateka k alternativnim metodam zdravljenja. Alternativno zdravljenje hrbtenice zajema lahko masaže, kiropraktiko, zeliščne pripravke, akupunkturo… Med alternativne načine spada tudi proloterapija znana tudi kot regenerativno obnovitvena injekcijska terapija, ki jo po svetu izvaja na tisoče terapevtov. Začetki proloterapije segajo v čase po 2.svetovni vojni in še zdaj ni popolnoma raziskana. Uporablja se jo za zdravljenje mišično skeletnega sistema, ki ga ne moremo pozdraviti s počitkom prizadetega dela hrbtenice ali po operacijah hrbtenice, če le-te niso bile uspešne.

Za razliko od raznih blokad, analgetikov ter injekcij z steroidi, ki nam jih predpisuje uradna medicina, proloterapija uporablja dektozo ali sladkor. Osnovni namen tega postopka je inicirati (vbrizgati) raztopino sladkorja v poškodovan fasetni sklep oz. v prizadeto-natrgano tkivo ali mišice hrbtenice, ter s tem povzročiti lokalno  vnetje prizadetega dela. Z vnetjem povzročimo boljšo prekrvavljenost in posledično hitrejše tvorjenje novih celic (kolagen,beljakovine) , ki “zakrpajo” poškodovane vezi, mišice ali celo medvretenčne ploščice ter fasetne  sklepe, ki so sestavljeni iz hrustanca (kolagen). Injekcije povečajo hitrost celjenja poškodb ter oslabelih mišic. Inicirana raztopina lahko vsebuje tudi snovi, katere začasno ali za dalj časa odpravijo bolečino v hrbtenici zaradi poškodbe. Končni namen proleterapije je, da bolnik po nekaj terapijah zaživi brez bolečin v vratu ali križu ter, da je poškodba obnovljena oz. okrepljena-”zakrpana”. Pred terapijo se je potrebno  informirajti o izkušenosti terapevta, saj je postopek v rokah nepoučenega terapevta lahko izjemno nevaren za zdravje bolnika.

S proloterapijo zdravimo širok spekter obolenj oz. poškodb, kot so: bolečine v križubolečine v vratu, uporabljamo jo kot preventivo pred poškodbami vratubolečinami v torakalni (ang. thoracic) hrbteniciišias (ang. sciatica), degenerativne spremembe medvretenčne ploščice oz. medvretenčnega diska (ang. intervertebral disc), hernia diska ter bolečine v križnici in trtici.

Kot smo že omenili je inicirano zdravilo sestavljeno pretežno iz dektoze-sladkorja z dodatki anestetika, glicerina ter fenola. Raztopini so lahko dodani tudi drugi elementi, vendar je omenjena mešanica uporabljena najpogosteje. Preden nam terapevt zapiči iglo nam s hladilnim sprejem delno omrtviči kožo tako, da praktično ne čutimo vboda. Na terapije prihaja bolnik 1x/tedensko, včasih pa se ta interval zaradi različnih dejavnikov lahko raztegne tudi do 1x/mesec.Terapija običajno traja približno 30 minut. Število terapij za težave s hrbtenico varira od 4 -12 obiskov pri terapevtu. Število injekcij, ki jih prejmemo od začetka zdravljenja pa do konca varira od 1-50 injekcij. Po terapijah nam lahko  terapevt – zdravnik ortoped  predpiše lažje raztezalno-gibalne vaje oz. lažje vaje za krepitev prizadetega predela, prav tako nam lahko svetuje glede prehranskih dodatkov za bolj učinkovito zdravljenje.

Proloterapija in bolečine v vratu

Kot je že omenjeno zgoraj se proloterapija lahko uporablja tudi pri bolečinah v vratu. Znano je, da lahko bolečine povzročajo oslabele vratne mišice, ki so vzrok za nadaljnje poškodbe na  fasetnih sklepih. Inicirano zdravilo stimulira – spodbudi oslabele ali poškodovane kitefasetne sklepe ali medvretenčne diske k rasti in celjenju ter jih tako posledično okrepi, kar ima za posledico, da ti nosilni elementi sedaj lahko stabilizirajo oz. podpirajo glavo ter tako odpravijo vzrok bolečine.

Obstajajo primeri, ko  ljudje trpijo za bolečinami v vratu zaradi vkleščenih živčnih korenin, ki izhajajo iz hrbtenjače in so lahko vzrok težavam kot so: glavobolimigrenešumenje in piskanje v ušesihbolečine v ušesihodrevenelost obraza oz. mravljinčenje po glavirokahpokanje v vratu, ko premaknemo glavo itd. Z proloterapijo lahko pridobijo tudi tisti ljudje, ki trpijo za “jutranjim “zaležanim” vratom katerega posledice so težko oz. boleče obračanje gave levo in desno ter “zategnjena” hoja. Kjub različnim pristopom, ki jih poznamo, velikokrat le-ti niso uspešni in ne odpravijo vzroka bolečin. Če ste poskusili že vse, poskusite odpraviti bolečine še s proloterapijo, ki je nemalokrat pozitiven odgovor na težave, ki izhajajo iz vratu. Dokazano je, da artritis v vratu napreduje veliko hitreje po operaciji: laminektomiji ali discektomiji, kakor v primeru, če bolnik ne bi bil operiran. Rentgenska slika hrbtenice nam dostikarat pokaže kostne izrastke (osteofiti) iz vretenc, ki so posledica tega, da se telo na ta način brani ter tako poskuša stabilizirati hrbtenico, katero običajjno stabilizirajo kitemišicefasetni sklepi ter medvretenčni diski. Če bolezen dovolj napreduje pride lahko do naravne kostne združitve – povezave dveh vretenc.

Preden se odločite za operacijo se priporočajo razne vaje za krepitev vratnih kit in mišic, raztegovanje vratu, masaže in nazadnje proloterapija vratu. Stranski učinki proloterapije se včasih kažejo kot bolečina oz. manjše vnetje  zaradi predrtja kože z iglo in nikakor niso primerljivi z operacijo. Pred terapijo se je potrebno  informirajti o izkušenosti terapevta, saj je postopek v rokah nepoučenega terapevta lahko izjemno nevaren za zdravje bolnika.

Vedeti je potrebno, da nihče natančno ne ve kaj se zgodi pri proloterapiji, kjub njenim dobrim rezultatom, ki se kažejo na uspešno pozdravljenih bolnikih. Do sedaj še ni bila opravljena nobena uradna medicinska študija o lastnostih proloterapije, vendar se je tudi na tem področju v zadnjih petih letih precej spremenilo.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com