Nekirurško zdravljenje težav z vratom in križem

Degeneracija medvretenčne ploščice lahko močno oslabi hrbtenico, zato je potrebno okrepiti hrbtne mišice v vratu, križu in prsnem predelu. S krepitvijo hrbtnih mišic povzročimo, da bodo mišice bolje podpirale vso težo telesa, ki se prenaša na našo hrbtenico. Rezultat okrepljenih mišic je zmanjšana ali popolnoma odpravljena bolečina.

Vrste terapij za zdravljenje hrbtenice:

- pasivne (pomagajo sprostiti bolečino in nas pripravijo (psihično sprostijo) na začetek aktivnih terapij) in 

- aktivne. 

 

Terapevt vam lahko svetuje nekatere od spodaj naštetihpasivnih terapij:

1. Terapevtske masaže: Izkušen terapevt  nam lahko s tehniko masaže odpravi  krč (“heksenšus”) ali sprosti zategnjene in zakrnele  hrbtne mišice pridobljene skozi vsakodnevni stres. Sprosti lahko tudi vkleščene živce ter sklepe, ki so se “zaskočili”. S pritiski in trenjem lahko terapevt  sprosti napetost v mišicah, kitah in sklepih.

2. Hladne in  vroče  terapije: Z vročimi terapijami  poskuša terapevt v prizadet predel hrbtenice dovesti čimveč krvi,  saj povečan krvni obtok na prizadetem delu povzroči večji dotok hranil in kisika. Kri je potrebna tudi kot transportna pot za odvoz stranskega produkta (mlečne kisline), ki  nastaja kot odgovor telesa na poškodbo in nam povzroča bolečino. Običajno se vroče terapije uporablja kasneje, ko je poškodba oz. oteklina izginila. Hladna terapija t.i. krioterapija  upočasni cirkulacijo krvi, pomaga zmanjšati vnetje oz.oteklino, omili mišični krč in bolečino. Na prizadet del vam lahko položijo mrzel obkladek ali pa vam prizadet predel masirajo z ledom. Poleg raznih obkladkov se pri krioterapiji uporabljajo tudi  različni  hladilni  spreji in geli, ki ohladijo tkivo.

3. Terapija z raztezanjem-dekompresijo  hrbtenice (trakcija vratu, trakcija križa)Z raztezanjem hrbtenice, ki deluje ravno nasprotno kot gravitacija, ki povzroča pritisk na mevretenčne ploščice in vretenca, lahko odpravimo vzrok zategnjenih mišic in vkleščenih živcev v hrbtenici. Terapevt nam lahko raztegne hrbtenico s svojimi rokami – fizično ali pa se poslužuje specialnih nateznih naprav oz. pripomočkov.

Aktivna terapija za zdravje hrbtenice: Tukaj vas terapevt seznani z različnimi vajami, s katerimi boste izbolšali raztegljivost-fleksibilnost hrbtenice ter moč vaših mišic, katere so prvi steber zdravja in stabilnosti. Cilj je okrepiti trebušne in hrbtne mišice ter izboljšati njihovo vzdržljivost. Pristop k vajam je prilagojen točno določenim problemom – je individualiziran in upošteva vaše trenutno zdravstveno stanje.

Okvarjena medvretenčna ploščica se skoraj nikoli popolnoma ne pozdravi,  zato vam bo vaš terapevt svetoval kako ravnati v prihodnje in kako zmanjšati bolečino z različnimi položaji telesa. Svetoval vam bo glede drže doma in v službi, ter vam morda priporočil določene ergonomske pripomočke za zdravje hrbtenice. Naučil vas bo tudi kako se izogniti položajem, ki povzročajo bolečino oz. vodijo do bolečine po dajši neprimerni drži hrbtenice.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com