Mišični krč v hrbtenici, vratu ali križu

Mišičnega krča ne smemo zamenjati z  fascikulacijo, ki je stanje pri katerem mišice nenadzarovano trzajo, ne da bi pri tem prišlo do krčenja sklepa. Hrbtne mišice se lahko zakrčijo (mišični krč) po težji poškodbi, po daljši preobremenjenosti, ko mišice dosežejo nek prag draženja in se zakčijo ali pa  je krč posledica vkleščenosti oz. draženja živca. Mišični krč v hrbtenici nastane, ker se mišice zavarujejo pred nadaljnimi obremenitvami. Reakcija mišice je spontan odgovor na preobremenitev.

Običajno se mišični krč pojavi v bližini hrbtenjače oz. vretenc, kjer izhajajo spinalni živci iz hrbtenice. Za primer lahko navedemo osebo, ki nepravilno sedi za mizo daljše obdobje ali nekoga, ki vsakodnevno opravlja iste gibe  in ima neprimerno držo telesa. Vzrok mišičnega krča lahko leži tudi v neprimernem-poškodovanem ležišču. S časom postanejo mišice pri takšnih ljudeh utrujene in zategnjene, vendar to še ne povzroči mišičnega krčaKrč se običajno pojavi pri popolnoma vsakodnevnih opravilih kot so: vstajanje iz postelje ali stola, dvig kozarca k ustom, zasuk glave vstran ipd. Mišični krč je lahko izredno neprijeten in boleč, saj se lahko pri tem mišica natrga ter posledično popolnoma otrdi. Pri zakrčenju mišice lahko zaradi razvejanosti živcev, ki izhajajo iz hrbtenjače, pride do stisnjenosti živca ali  kompresije na živec, kar povzroči dodatne bolečine na predelu telesa, kamor je “vezan” stisnjen živec.V takem primeru lahko bolečina prehaja iz hrbtenice v nogo ali roko.

Ko pride do natrganja mišice, je gibanje običajno mogoče še do 2 uri. Po tem času zaradi krvavenja ter ustvarjanja mlečne kisline, prizadeti del oteče – pojavi se dolgo trajajoča bolečina, ki lahko utripa, vleče ali zvija (gibanje je delno ali v celoti onemogočeno).

Do krča lahko pride tudi zaradi dehidriranosti  ali premajhnega vnosa elektrolitov v telo, kar dobro vedo ljudje v krajih z vročim podnebjem ter osebe, ki bolevajo za vročino, diarejo itd. Preventiva je še posebej priporočljiva za ljudi, ki po daljšem času začenjajo z določeno fizično naporno aktivnostjo, kar lahko pri neutrjeni mišici povzroči miščni krč.

S pravilnim pristopom zdravljenja prizadetega predela bolečina počasi izgine (približno 2 tedna). Da se zaceli natrgana mišica, pa je potrebno tudi do 1 leto, saj se okrog  natrgane mišice  ustvari  “lepilo”, ki zaceli poškodovan predel. Običajen pristop k zdrvljenju, ki mora biti čim hitreje po poškodbi,  zajema fiksiranje predela z opornicami, ortozami, bandažami in prevezami, da omogočimo relaksacijo mišicpočitek v neobremenjajočem položaju ter zmanjšanje vnetja s toplimi ali hladnimi obkladki in kremami. Ko poškodba ni več sveža, lahko počasi  poskusimo z ultrazvokom, masažo ter nežno kiropraktiko. Kot zadnjo fazo zdravljenja se priporočajo vaje za krepitev mišic.

Če želimo hitro odpraviti bolečine in sprostiti zakrčene mišice, nam lahko zdravnik inicira blokado v prizadet predel. Mišična blokada je zdravilo, ki vsebuje lokalni anestetik, ki mišico sprosti ter kortikosteroid, ki pomaga k hitrejšemu celjenju raztrgane mišice.

Pri ponavljajočih se mišičnih krčih oz. kroničnih bolečinah, se lahko zdravnik odloči za omrtvičenje prizadetega živca s tehniko endoskopske fasetne rizotomije, ki je prefinjen kirurški poseg, pri katerem skozi majno odprtino z X-žarki uničimo moteči živec. Pri posegu niso poškodovana okoliška tkiva, prav tako ni izgube krvi.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com