Minimalno invazivna operacija hrbtenice - hernija diska

Minimalno invazivna tehnika operacije hrbtenice (ang. MISS) je kirurški pristop k operaciji, pri kateri uporabljajo inovativne tehnike s pomočjo najnovejših  tehničnih naprav za zdravljenje bolečin  v križu in bolečin v vratu. Pri tem ni nepotrebnega rezanja mišic in vezi, ki jih je sicer v običajni operaciji potrebno rezati.

Radikulopatija (ang. radiculopathy) je splošno  poimenovanje za stanje vzdraženih živčnih korenin ,ki izstopajo iz hrbtenjače, ne glede na vzrok draženja. Radikulopatijo zdravimo z MISS-om.

Nekaj zdravstvenih stanj pri katerih lahko uporabljamo minimalno invazivno tehniko operacije hrbtenice (MISS): degenerativne spremembe na medvretenčni ploščici, hernija diska (hernia diska), skolioza, spinalna stenoza, spondiolisteza, zlom vretenca, zdrs medvretenčne ploščice, vkleščen živec, inkotenca (inkotinenca), ki je lahko  posledica sesedanja hrbtenice …,.

Začetki MISS segajo v leto 1980 in je danes najhitreje razvijajoča tehnika operacij. Z računalniško tehnološko podporo ter najnovejšimi specialnimi orodji – pripravami je postala MISS  vodilna tehnika na področju operacij saj bolnik po operaciji hitreje okreva, ima manj bolečin, ker s postopkom ne poškodujemo okoliških tkiv ter ima zelo majhne brazgotine na koži. Običajno kirurg ne napravi rez večji od treh cm. Bolnik je lahko  iz bolnišnice odpuščen še isti dan oz.  po nekaj  dneh – odvisno od tipa in obsežnosti operacije.

Obstaja nekaj različnih pristopov minimalnih operacij hrbtenice, odvisno od vzroka bolečine oz. vrste poškodbe.

Discektomija - diskektomija  (ang. discectomy) je kirurška odstranitev poškodovane  medvretenčne  ploščice (diska). Odstranijo se hkrati osteofiti (nezaželeni kostni izrastki), če so prisotni in diskus hernija. Preden se odstrani hernija je potrebno odstraniti del vretenčnega loka t.i. lamina. Odstranitev lamine se imenuje laminetomija. V nekoliko razmaknjen medvretenčni prostor  se nato vloži ali naravna bolnikova kost s pomočjo transplantacije  ali umetni fiksni ali gibljiv nadomestek za disk. S pomočjo tega posega omilimo pritisk na sosednje strukture (t.j. živčne končiče). Ta poseg se navadno izvaja v primeru počenega diska s hkratno paralizo ali/in  z znaki inkontinenceinkotence.

PRIKAZ ODSTRANJENE LAMINE TER HERNIJE DISKA PRI DISKEKTOMIJI

Dandanes se večina discektomij izvaja s pomočjo endoskopa. S pomočjo katerega se v rez oz.odprtino, ki jo napravi kirurg, vstavi majhna cevka-tubular retractor, skozi katero je vstavljena mini kamera-endoskop,  ter kirururški instrument, pri čemer je potrebna le lokalna anestezija. V mnogih ustanovah je endoskopska diskektomija kirurški poseg, ki se izvaja ambulantno. Namesto endoskopa lahko zdravnik zaradi boljše preglednosti uporabi rentgen oz. fluoroskop. Pri zahtevnejših posegih, kjer se v kost vijači, vrta, vstavlja žico itd., se kot pomoč med operacijo običajno uporablja rentgen-fluoroskop, s katerim ima kirurg vpogled v notranjost kosti ali organov. V primeru ko uporablja Endoskop, kirurg nima vpogleda v notranjost organa ali kosti.

Zdravljenje počenih diskov ali hernie lahko poteka tudi s pomočjo kemo nukleoze (ang. chemo nucleosis- chemonucleolysis).  Ta postopek vključuje injiciranje posebnega encima (chymopapain) pridobljenega iz rastline Papaja v sredico (nucleus pulposus) medvretenčne ploščice ter tako odpravi izhajanje želatinaste  sredice in pritiskanje le-te na živčno korenino. Postopek navadno poteka pod lokalno anestezijo.Postopek Kemo nukleoze izvajajo izkušeni kirurgi saj so bili v preteklosti zaradi neizkušenosti kirurgov primeri paraplegije ter hujših nevroloških motenj. Opravlja se  večinoma  v Europi in manj v ZDA. Po opravljenem postopku so lahko bolečine in otrdelost mišic še vedno prisotne. Do popolne ozdravitve pride v 3-6 tednih.

Hernijo diska (hernia discus) pa lahko zdravimo tudi z ozonom. Postopek se imenuje ozonska terapija (ang. ozone nucleosis) in spada med minimalno invazivne posege. Pri tem posegu zdravnik ne reže vendar nam s pomočjo rentgena v sredico medvretenčne ploščice inicira ozon. Ozon ali kisik povzroči “vzdraženje diska”, kar se odraža na boljši prekrvavljenosti medvretenčne ploščice. Posledica draženja je občutno hitrejše celjenje diska. Običajno je za hernio v predelu križa potrebnih 6-10 terapij za hernio v vratu pa 2-4 terapije.

Dekompresijska laminektomija ali laminotomija (ang. laminectomy) je minimalno invazivna operacija v resnih primerih spinalne stenoze (ang. spinal stenosis) ali spondilitisa (ang. spondylitis). S pomočjo teh dveh posegov želimo zmanjšati pritisk na živec. Postopek vključuje postrganje dela kosti vretenčnega loka- laminotomija (ang. laminatomy) ali odstranitev celotne lamine pri čemer dostikrat odtranijo tudi druge dele vretenčnega loka- laminektomija (ang. laminectomy). Ko kirurg pri laminektomiji odstrani  lok s kostrnimi odrastki ter fasetnimi sklepi, je običajno potrebno fiksirati medsebojni  vretenci, na katerih je bil opravljen poseg, saj so vezni elementi, ki povezujejo vretenca odstranjeni. Pri tem kirurg uporablja  pripomočke kot so svedri, laser, rentgen – fluoroskop, vijake in žico iz titana. Poseg, ki fiksira medsebojna vretenca, se imenuje spinalna fuzija ali spondilodeza.

Oba posega potekata pod splošno anestezijo. Pri obeh posegih je potrebna vsaj 2-3 dnevna hospitalizacija. Čas do popolne ozdravitve  je odvisen od resnosti posega in lahko traja od 1 tedna pa do 7  tednov v primeru MISS-a.

NA SLIKI JE VIDEN TUBULAR RETRACTOR TER V NJEM NAMEŠČEN INSTRUMENT

 

INŠTRUMENT ZA RAZMAKNITEV VRETENC

V primeru premikanja ali nestabilnosti vretenc, kar povzroča pritisk na živčne korenine (npr. pri spondilitisu), se kirurg lahko odloči tudi za spinalno fuzijo-spodilodezo.. Ta postopek vključuje stabiliziranje struktur s transplantacijo kosti iz bolnika ali darovalca. Včasih se v prostor za ploščico vsadi majhna kovinska kletka, ki nudi večjo stabilnost in omogoča kostnim vsadkom, da vretenca povežejo skupaj. Običajno se jo uporablja v predelu križa (lumbalni predel), v nekaterih primerih pa tudi na predelu vratu (cervikalni predel) in prsnem predelu (torakalni predel). Spinalna fuzija-spondilodeza je  operativni postopek, ki se uporablja tudi pri deformacijskih boleznih:  skoliozi (ang. scoliosis) in kifozi (ang. Kyphosis). Fuzijo se poleg naštetih okvar lahko uporablja pri herniji diska, zlomljenih vretencih, počenih vretencih, tumorjih, degenerativnih spremembah na hrbtenici, spondiolizi, spondilolisteza itd. Spinalna fuzijaspondilodeza poteka običajno pod splošno anestezijo.

PRIKAZ FIKSIRANJA VRETENC Z VIJAKI IN ŽICO IZ TITANA

Pod MISS lahko uvstimo tudi vertebroplastiko (ang. verebroplasty), s katero zdravimo (utrdimo-stabiliziramo) zlomljena ali počena  vretenca. Vertebroplastika je kirurški poseg, pri katerem v zlom vbrizgamo kostni cement, ki utrdi vretence oz. njegove odrastke na loku ter tako odpravi bolečino.

Pri sesedlem vretencu, ki je lahko posledica padca z višine ali bolezni, za povrnitev višine vretenca v prvotno stanje, uporabljamo postopek imenovan balonska kifoplastika (ang. baloon kyphoplasty), pri kateri pod visokim pritiskom v središče vretenca vbrizgamo kostni cement. Postopek je nekaj novega na področju medicine.

BALONSKA KIFOPLATIKA

Prav tako spada med postopke MISS-a tudi laserska endoskopska fasetna rizotomija ter radiofrekvenčna ablacija (RFA) oz. radiofrekvenčna rizotomija, ki sta postopka pri katerima je cilj prekinitev korenine spinalnega živca, ki izhaja v bližini vretenc in v možgane pošilja informacije o bolečini. Razlika med postopkoma je, da  pri laserski rizotomiji živec dejansko prerežemo, medtem ko ga pri RFA z vročino radiofrekvenčnih valov samo začasno “zažgemo” oz. onesposobimo prenos živčnih inpulzov v možgane.

Pri zahtevnejših posegih, kjer se v kost vijači, vrta, vstavlja žico itd., se kot pomoč med operacijo običajno uporablja rentgen - fluoroskop, s katerim ima kirurg vpogled v notranjost kosti ali organov. V primeru ko uporablja Endoskop, kirurg nima vpogleda v notranjost organa ali kosti.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com