Laserska endoskopska fasetna rizotomija – neinvazivna operacija hrbtenice

Hrbtenica je sestavljena iz vretencmedvretenčnih ploščicdiskov in fasetnih sklepovDiski in fasetni sklepi omogočao nagib ter zasuk  hrbtenice. Diski se nahajajo na sprednjem delu hrbtenice, fasetni sklepi pa na zadnjem delu. Fasetni sklepi so obdani s kapsulo močnih vlaken imenovanih sinovija(synovia), katera izločajo sklepno tekočino za mazanje sklepa ter sklep držijo skupaj.

Fasetni sklepi se lahko poškodujejo zaradi: starosti, obrabe, poškodbe, vnetja, artritisa, osteoartritisa, zdrsnjene medvretenčne ploščice (spondiolisteza), neuspešne operacije na hrbtenici ter nestabilnosti hrbtenice zaradi slabih mišic. Če trpite za bolečinami v križu ali vratu več kot 6 tednov ter vam drugi zdrvstveni pristopi niso pomagali vam morda lahko pomaga manjši kirurški poseg imenovan laserska endoskopska fasetna rizotomija.

Da se zdravnik odloči za tovrstno operacijo, mora najprej določiti, kje se nahaja prizadeti fasetni sklep oz. živec. To stori tako, da nam v fasetni sklep inicira blokado ( anestetik ter kortikosteroid) ter na podlagi odziva ali je bolečina izginila, locira poškodovan sklep.

Običajno poteka operacija pod lokalno anestezijo, bolnik pa  je še isti dan odpuščen domov. Med operacijo kirurg skozi majhno odprtino, ki je velika približno 7 mm vstavi  endoskop v predel, kjer bo operiral prizadeti živec, ki ga imenujemo medialni živec (medial branch)Medialni živec oživčuje fasetni sklep in  je “veja” spinalnega živca, ki izhaja skozi odprtino med vretenci (intervertebral foramen) iz hrbtenjače. Endoskop je “mini” videokamera velikosti svinčnika na fleksibilni cevčici, s katero kirurg opazuje predel, ki ga operira. Med operacijo kirurg s pomočjo laserja uniči – odreže  vejo medialnega živca in s tem odpravi bolečino.

 

Laserska endoskopska fasetna rizotomija je nezahteven postopek, pri katerem kirurg odreže živec in tako lahko  popolnoma odpravi bolečino za več let. Bolniki običajno zelo hitro okrevajo in so brez bolečin takoj po operaciji, vendar lahko po operaciji čutimo bolečino še nekaj dni, ko anestetik popusti. Po operaciji nismo zmožni za vožnjo vozila, zato si moramo priskrbeti prevoz, doma pa je potrebno operiran predel hladiti z ledom. Obiski pri zdravniku so potrebni še približno 14 dni po operaciji, kjer zdravnik opazuje naše okrevanje.

Slabost laserska endoskopske fasetne rizotomomije: ko kirurg prereže živec, s tem poleg bolečine odpravi tudi določne občutke, saj so živci, ki izhajajo iz hrbtenice senzorični – torej z njimi zaznavamo toplo, mrzlo, okušamo, ovohavamo, čutimo itd.

Postopek, ki je podoben laserski endoskopski rizotomiji se imenuje radiofrekvenčna ablacija -RFA   ali  rizotomija z radiofrekvenčnimi valovi. Pri term postopku namesto laserja uporabljamo elektrodo, preko katere na prizdet živec dovajamo visokofrekvenčne valove, s katerimi segrevamo prizadet živec. S tem prekinemo oz. zažgemo živec ter tako odpravimo bolečino. Postopek je manj učinkovit kot laserska endoskopska rizotomija.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com