Išias

Beseda išias označuje bolezensko stanje, ki zajema simptome, kot so bolečine v nogah, občutek mravljinčenja, otrplosti ali nemoči v nogah. Bolečina  izvira iz ledvenega predela hrbtenicekriž, ter se nato seli preko zadnjice po zadnjem delu v stegna in nato v meča. Signal bolečine potuje po bedrnem živcu oz. t.i. ihiatičnemu živcu (lat. ishiadikus), ki izvira v segmentu vretenca L4 in L5 ter segmentu križničnih vretenc S1, S2 in  S3 ter potem potuje vse do naših prstov na nogi. V predelu L4-L5 izhajata dva para živčnih korenin, medtem ko v predelu križnice izhajajo 3 pari živcev. Vseh 10 živcev (2 x 5) se nato združi v 2 ishiadična živca, ter nato zopet razcepi na stotine majhnih motoričnih ter senzoričnih živcev, ki oživčujejo spodnji predel telesa.

 

Težave, ki jih občutimo, so odvisne od lokacije poškodbe živca:

- L4 – Prizadetost živca v tem medvretenčnem segmentu običajno najbolj prizadene stegna. Bolnik lahko občuti nemoč, ko mora iztegniti nogo, možen je tudi omejen refleks kolena.

- L5 – Simptomi so najhujši v predelu podplatov, prstov ter gležnjev. Lahko se pojavi bolečina ali odrevenelost na vrhnji strani podplata, še posebej v predelu med palcem noge in sosednjim prstom.

- S1 – Bolečina vpliva na zunanji predel podplata in mezinec. Oteženo je gibanje prstov, prav tako je lahko omejen refleks na gležnju.

 

Simptomi, ki opisujejo išias:

 • bolečine v spodnjem ledvenem predelu so lahko prisotne v blažji obliki;
 • trajajoča bolečina na samo eni strani noge oz. zadnjice (zelo redko se zgodi, da se težave pojavijo v obeh nogah);
 • bolečina običajno popusti, ko se bolnik uleže ali hodi;
 • bolečina je hujša, ko sedimo ali stojimo;
 • bolečina se pojavi ob dviganju predmetov;
 • občutek mravljinčenja, zbadanja iglic ter ognja, ki se širi v nižje predele vse do prstov na nogah;
 • nemoč, otrplost ali težko premikanje noge ali prstov na nogi;
 • trajajoča bolečina na eni strani križa (ledvene hrbtenice);
 • običajno zelo ostra bolečina, ki nas ovira pri vstajanju in hoji.

Simptomi išiasa so lahko občasni ali konstantni, kar je lahko vzrok za nezmožnost dela. Vsak simptom išiasa je drugačen, saj je le-ta odvisen od: dolžine trajanja oblolenja, lokacije bolečine ter položaja, v katerem občutimo bolečino. Medtem ko so bolečine lahko zelo hude, pa do stalne odpovedi oz. odmrtja bedrnega živca pride zelo redko. V primeru, da gre za hitro poslabšanje bolezni s simptomi, kot so: nemoč v nogah, različni simptomi v obeh nogah hkrati, pojav inkotinence vode ali blata, kaže na hujšo poškodbo živcev in je potrebna takojšnja operacija.

Vzroki išiasa se navezujejo na več okvar v spodnjem predelu hrbtenice, ki jih  imenujemo radikulopatija in je stanje, kjer je korenina ishiadičnega živca, ki izhaja iz hrbtenice, zaradi več vzrokov stisnjena oz. vkleščena. Kompresija na korenino ishiatičnega živca povzroči vnetje živca ter posledično bolečine.

 • hernija diska ali izbočen disk: Je stanje medvretenčne ploščice, kjer zunanji ovoj (annulus fibrosus) ploščice zaradi različnih vzrokov popusti pod pritiskom sredice (nucleus pulposus). Pri tem želatini podobna sredica pritisne na korenino ishiadičnega živca ter jo tako vzdraži. Hernia medvretenčne ploščice je najpogostejši vzrok za išias.

 

 • spinalna stenoza ali stenoza hrbtenjačnega kanala: Povzroči jo zoženje hrbteničnega kanala, pri čemer postane hrbtenjača utesnjena in posledično vzdražena. Najbolj pogosta je po 50. letu, saj vzroke za stenozo pripisujejo degenerativnim spremembam hrbtenice. Utesnjenost hrbtenjače se pojavi zaradi otečenih – povečanih fasetnih sklepov, rasti vretenc, hrustanca in mehkih tkiv, rasti kostnih izrastkov (osteofitov), zdrsa vretenca L5 čez sosednje vretence S1 (spondilolisteza) ali različnih poškodb medvretenčne ploščice, ki utesnjujejo hrbtenjačo.
 • piriformis sindrom: Piriformis je  mišica, ki leži pod mišico zadnjice, njena naloga pa je zunanja rotacija, izteg in odmik noge v kolčnem sklepu. V primerih, ko pride  do poškodbe piriformisa ali  krča, le-ta pritisne na ishiadični živec, ki poteka pod to mišico, kar povzroči vzdraženje in posledično bolečino, ki izžareva po zadnji strani noge do stopala. Periformis sindrom ne spada v klinični vzrok išiasa, saj to ni kompresija na ishiadične živčne korenine v prelu vretenca L5, temveč je bolečina zelo podobna tisti, ki opisuje išias.

 • križnični sklep: Vnetje oz. poškodba sklepa križnice oz. medenice, ki se nahaja na obeh straneh križnice, lahko prav tako povzroči vnetje ishiatičnega živca, ki poteka nad križničnim sklepom. Bolečina je zelo podobna išiasu, vendar to ni vzrok išiasa.

Hernija diska je najpogostejši vzrok za išias pri ljudeh starih od 25-45 let. Po 45. letu so vroki išiasa običajno starostne oz. degenerativne spremembe.

Poleg naštetih vzrokov za išias obstajajo tudi manj pogosti vzroki, ki spominjajo na išias:

 • Obdobje nosečnosti, ko se telo ženske spremeni tako fizično kot hormonsko, lahko sproži simptome podobne išiasu.
 • Globoke rane oz. brazgotine v predelu, kjer poteka ishiatični živec, povzročijo pritisk na živec ter težave podobne išiasu.
 • Zaradi preobremenitve mišic spodnjega dela telesa pride do mišičnega krča ali  vnetja mišic, kar ima za posledico vkleščen ali vzdražen ishiadični živec.
 • V redkih primerih povzroči pritisk na živec pojav tumorja v predelu vretenc L5 in S1.
 • Različne infekcije, okužbe in zagnojitve v bližini ishiadičnega živca, lahko povzročijo išias.
 • Prav tako lahko išias povzročijo hujše oblike alkoholizma in sladkorne bolezni.

Preden začnemo z zdravljenjem moramo poznati vzrok išiasa, saj je način zdravljenja odvisen od vzroka oz. poškodbe, ki ga povzroča. Dober primer so že vaje, ki so  vedno del zravljenja išiasa in so lahko popolnoma različne glede na vrok bolezni. Kar pomaga nekomu  še ne pomeni da bo tudi nam.

 

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com