Hrbetnjača, hrbtenični kanal (spinalni kanal) ter spinalni živci v hrbtenici

Hrbtenjača je “stolp”oz. skupek miljonov živčnih vlaken oz. celic, ki potekajo skozi hrbtenični kanal. Vloga hrbtenjače je prenos živčnih impulzov iz organov  v možgane in obratno. Živčne celice so nakopičene v hrbtenjači in v možganih. Ta del živčevja imenujemo osrednje ali centralno živčevje.
Iz centralnega dela izhajajo vlakna živčnih celic. Združena so v tanjše ali debelejše svežnje in jih imenujemo  spinalni živci. Spinalni živci potekajo do vseh organov, po vsem telesu in sestavljajo okrajno ali periferno živčevje. Značilna za zgradbo hrbtenjače je skoraj popolna ločitev aferentnih (senzoričnih ali čutilnih) živcev (živci, ki vodijo proti možganom) in eferentnih (motoričnih) živcev (živci, ki vodijo od možganov  proti organom).   S senzoričnimi  živci občutimo temperaturo, bolečino ter dotik na koži. Svoje “senzorje” oz. receptorje pa imamo tudi v  organih, s katerimi okušamo, slišimo, vohamo itd. Za razliko od senzoričnih živcev, eferentni oz. motorični živci prenašajo inpulze – ukaze  iz možganov v mišice (tudi v srčno mišico) in žleze.

Skozi hrbtenjačo poteka 31 parov hrbteničnih (spinalnih) živcev perifernega živčnega sistema. Spinalni živci so  del perifernega (okrajnega -telesnega) živčnega sistema in  so po sestavi nitja mešani, saj vsebujejo tako aferentne kot eferentne živce, medtem ko sama hrbtenjača predstavlja del centralnega živčevja.

Spinalni živec izhaja iz hrbtenjače z dvema koreninama, sprednjo in zadnjo (radix anterior in radix posterior). Ob izstopu iz hrbteničnega kanala, v odprtini  (intervertebralnem foramnu), se korenini združita v kratko živčno deblo (spinalni živec v ožjem smislu), ki se izven hrbtenice takoj razdeli v sprednjo in zadnjo vejo spinalnega živca (ramus antirior  in ramus posterior). Ramus antirior spada med motorične živce medtem, ko ramus posterior spada med senzorične živce.

BELA SUBSTANCA-mozek (white matter)

SIVA SUBSTANCA-mozek (grey matter)

SPREDNJE KORENINE (anterior rootlets-radix anterior)

ZADNJE KORENINE (posterior rootlets-radix posterior)

SPINALNI ŽIVEC (spinal nerve)

SPREDNJA VEJA (anterior root-ramus anterior)

ZADNJA VEJA (posterior root-ramus posterior)

SPINALNI ŽIVEC (spinal nerve)

Na sredini sive substance se nahaja centralni kanal, v katerem je hrbtenična tekočina, katera oskrbuje hrbtenjačo z vodo in hranili. Hrbtenjača je zaščitena oz. ovita s tremi sloji ovojnic – membran (dura mater, archnoid, pia mater). Znotraj teh ovojnic je hrbtenjača, prav tako kot v centralnem kanalu,  obdana s hrbtenično tekočino. Hrbtenjača poteka od možganov do odseka med  prvim L1 in drugim L2 ledvenim vretrencem. Pri L2 se hrbtenjača razdeli v več živcev, ki potujejo po spinalnem kanalu v spodnji predel  organov  našega telesa . Pravzaprav se hrbtenjača kot celota zadržuje v hrbteničnem kanalu v majhnih odsekih, saj  hrbtenični kanal tvori pri vsakem vretencu odprtino (neural foramen oz. intervertebral foramen), kjer iz hrbtenjače izhajajo spinalni oz. hrbtenični  živci, ki potem potujejo do določenih  organov. Zato poškodba hrbtenjače lahko vodi do delne ali popolne paralize telesa, odvisno kje je hrbtenjača poškodovana-prekinjena  oz. kateri spinalni živec je utrpel poškodbe. Spinalni živci v vratu so odgovorni za zgornji del prsi ter ramen z rokami, spinalni živci v prsnem predelu (thoracic spine) so odgovorni za predel okoli prsi in trebuha, spinalni živci v ledvenem predelu (lumbar spine) pa so odgovorni za spodnji del telesa.


HRBTENJAČA  (spinal cord)

VRETENCE (vertebral body)

MEDVRETENČNI DISK (intervertebral disk)

 

 

 

 

 

IZHOD SPINALNIH ŽIVCEV IZ HRBTENJAČE SKOZI ODPRTINE (neural foramen oz. intervertebral foramen)

 
Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com