Hernija

Hrbtenica je sestavljena iz vretenc z kostnimi odrastki na katere so pripete mišice in kite, fasetnih sklepov, ki so del vretenc in omogočajo rotacijo ter gibanje hrbtenice ,mišic in vezi, hrbtenjače z spinalnimi živci ter medvretenčnih ploščic.Vsak naštet element opravlja oz. skrbi za določene funkcije hrbtenice.

Medvretenče ploščice ali diski so tvorbe sestavljene pretežno iz hrustanca in so zelo slabo prekrvavljene.Njihova naloga je amortiziranje oz. prenašanje sil, ki delujejo na hrbtenico.Diski so rahlo elastični, kar jim omogoča dušenje sil. Poleg dušenja oz.amortizacije sil omogočajo tudi sklanjanje in rotacijo telesa.

Ker je človeško telo podvrženo staranju, obrabi ter raznim boleznim so tudi diski podvrženi tem spremembam.Zaradi obrabe, preobremenjenosti ali kronične vnetne bolezni lahko pride do okvare diska.Najpogostejša poškodba medvretenčne ploščice je t.i hernija diska.Hernija diska je hrbtenična poškodba, ki najpogosteje  prizadane ljudi od 25-50 leta.Najpogosteje nastane hernija v predelu križa ali vratu. Običajno se hernija "pridela" z nepravilnim slogom življenja,nesrečo lahko pa vzrok leži v raznih vnetnih boleznih.

HERNIJA se lahko pojavi zaradi:

  • dolgotrajno sedenje z nepravilno ukrivljeno hrbtenico
  • nepravilno dvigovanje bremen
  • različni športi pri katerih na hrbtenico delujejo dinamične obremenitve (tek,borilni športi,dvigovanje uteži, smučanje,skoki...,).
  • prekomerna telesna teža
  • napenjanje med opravljanjem potrebe
  • kronična plučna bolezen
  • degenerativne- starostne spremembe
  • genska predispozicija itd.

Pred zdravljenjem nas zdravnik napoti na različna slikanja kot so:CT,MRI-magnetna resonanca, rentgen ali mielografijo, da lahko postavi natančno diagnozo.Običajno poskuša zdravnik v začetnih fazah zdraviti hernijo diska z konzervativnimi pristopi.To pomeni, da poskušamo z raztezanjem hrbtenice- ekstenzija hrbtenice, različnimi razbremenilnimi vajami,masažami,protivnetnimi zdravili (blokada),kiropraktiko,opornicami ter toplimi obkladki zmanjšati oz.odpraviti bolečine.Kot konzervativni pristop se v novejšem času uveljavlja tudi prolozonska(ozonska) terapija oz. ozonske injekcije, kjer nam izkušen terapevt v sredico diska vbrizga ozon.Ozon deluje kot "cement", ki pospeši celjenje hernije.

Če bolečine trajajo več kot 6 mesecev se zdravnik lahko odloči za operacijo.Hernija diska se lahko odstrani z najnovejšimi postopki pri katerih po nepotrebnem ne poškodujemo okoliških tkiv.Običajno kirurg napravi rez, ki ni večji od 3 cm.V to odprtino nato namesti poseben tulec (tubularni kanal) v katerega vstavi "orodje" z katerim opazuje ter reže.

Za opazovanje uporablja mini kamero (endoskop) ali pa spremlja operacijo preko rengena(fluoroskop).Po minimalni operaciji je okrevanje bolnika občutno krajše in lahko zapusti bolnišnico že po nekaj dneh.Minimalna operacija za odstranitev hernije se imenuje mikro discektomija oz. diskektomija.Pri mikrodiscektomiji kirurg opravi predhodno laminotomijo. To je postopek kjer odstrani del kosti lamina zato, da lahko dostopa do hernije. Poznamo tudi odprto discektomijo vendar se ta umika iz prakse oz. se jo uporablja v primerih, ko je potrebno za odstranitev hernije prej odstraniti obe lamini z trnastim odrastkom.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com