HEKSENŠUS

Mišični usek (krč) v predelu vratu ali drugega dela hrbtenice, v pogovornem jeziku imenujemo “heksenšus”. Mišični krči v vratu so nehoteno krčenje vratnih mišic, ki lahko postanejo napete, trde in boleče.


Heksenšus - značilnosti:

 • nenadna in ostra bolečina v vratu ali na drugem predelu hrbtenice, zaradi česar se pojavi omejena gibljivost vratu in zgornjega dela hrbta; bolečine pa se širijo iz vratu v zadnjico in tudi noge;
 • bolečina navadno mine v nekaj dneh.

VZROKI HEKSENŠUSA

 • nepravilna drža glave med spanjem (Zaradi nepravilne lege glave so vratne mišice napete in začnejo boleti.);
 • slaba drža (predvsem pri prisilnih držah npr. pogosta uporaba računalnika, vožnja avtomobila);
 • nenadni gibi vstran;
 • nekateri preprosti in vsakdanji gibi ali
 • pogosto pogledovanje v isto smer
 • napete in utrujene mišice vodijo do natrganja mišice,vezi in tetiv


SIMPTOMI IN ZNAKI HEKSENŠUSA

 • bolečine v vratu in tudi drugod (npr. na obrazu, v ušesih),
 • glavobol,
 • pritisk za očmi,
 • vrtoglavica.

Vsi ti simptomi in znaki, predvsem bolečine v vratu, ovirajo vrat, da bi se normalno obračal. Posledično se vrat manj obrača, kar vpliva na večjo napetost in večjo krčevitost mišic. Zmanjševati se začne sposobnost premikanja mišic; ne le vratnih mišic, ampak tudi mišic ramenskega obroča ter zgornjega in ledvenega dela hrbta.

Kdaj je treba k zdravniku?

 • če čutimo hudo bolečino v vratu po poškodbi;
 • kadar čutimo ostro bolečino, ki sega v rame in navzdol v roko
 • če imamo mravljince v rokah in
 • kadar začutimo, da v imamo v roki ali nogi zmanjšano moč.

ZDRAVLJENJE HEKSENŠUSA

Na srečo je največ bolečin nenevarnih in začasnih ter jih lahko z malo potrpežljivosti in vztrajnosti odpravimo sami.
Najboljši način zdravljenja je predvsem kombinacija razteza mišic vratu, masaže obolelega dela vratu, menjavanja mrzlih (npr. led) in toplih obkladkov in protibolečinskih zdravil.
Kombinacija mrzlih in toplih obkladkov: V tanjšo brisačo zavijemo led. To ledeno oblogo namestimo na vrat direktno na boleče mesto. Ledeno oblogo moramo imeti na bolečem mestu 15-20 minut. Vsakih 3-4 ure je potrebno ponoviti. Z ledeno oblogo hladimo boleče mesto prvih 48-72 ur. Koristno je tudi menjavanje mrzlega in toplega, zato je najboljše, da po ledenih obkladkih sledijo topli obkladki ali vroča prha.
Pri zdravljenju heksenšusa nam medicina ne more veliko pomagati, če je bolečina krajša in začasna. Mišicam moramo dati čas, da se sprostijo, in takrat tudi bolečine izzvenijo. To pomeni, da potrebujemo počitek. Iz zvite brisače si lahko naredimo opornico in si  jo ovijemo okrog vratu. Paziti je treba tudi, da nismo na prepihu, kar lahko stanje le še poslabša.
Masaže in raztegovanje mišic vratu: Nežno premikajte vrat na eno in drugo stran (Najprej raztezajte eno stran, nato pa drugo stran). Oseba naj s prsti 2-5 minut masira boleče mišice v vratu. To je potrebno ponavljati vsakih 4-6 ur. Pri masiranju lahko uporabljamo tudi različne balzame in olja. Balzami, ki vsebujejo mentol in druge sestavine, povzročijo, da se vrat segreje.Prav tako obstaja na trgu malo poznana vendar učinkovita krema z čebeljim strupom katera povzroči cca. 2 urno segrevanje prizadetega predela.Krema se prodaja pod imenom Apireumin. To je lahko dovolj, da se mišice vratu same sprostijo. Lahko se odločite za nakup številnih pripomočkov, ki bodo blagodejno delovala na vaš vrat, ki posnemajo Shiatsu masažo in švedsko masažo. Pripomoček vam lahko pomaga pri sprostitvi, medtem ko deluje na vaše vratne mišice.
Pri zdravljenju heksenšusa imajo pomembno vlogo tudi različne kreme, ki lahko pomagajo razbremeniti nelagodje in bolečino v vratu.
Telovadba.
Akupresura (S stimulacijo določenih akupresurnih točk refleksno sprostimo vratne in ramenske mišice ter tako neposredno odpravimo vzrok bolečine).
Tablete proti bolečinam.
Heksenšus lahko zdravimo tudi z t.i. Bownovo terapijo. Ta je v Sloveniji relativno nova in še manj znana. Z njo lahko dobro pozdravimo kronično bolečino v vratu. Bownova terapija  se izvaja ročno z zelo nežnimi gibi. Tehnika temelji na posebnih dotikih na določenih mestih, s katerimi spodbujajo pretok energije po telesu in vplivajo na mišice ter na živčne ovojnice..

VAJE ZA RAZGIBAVANJE

Mišice razgibamo tako, da glavo počasi in zelo previdno obračamo v vse smeri (npr. kroženje z glavo).
Glavo upogibamo tako, da z brado dosežemo prsni koš, nato nagnemo glavo čim bolj nazaj.
Najprej obračamo glavo, kot bi hoteli pogledati čez desno in potem čez levo ramo. Nato jo upogibamo tako, da se z levim ušesom čim bolj približamo levi rami, potem pa z desnim desni rami. Pri tej vaji si lahko pomagamo tudi z roko. Ko se npr. nagnemo v desno, z desno roko glavo rahlo potiskamo še bolj navzdol, hkrati pa dvignemo levo roko v zrak in obratno.
Vse vaje je potrebno izvajati počasi in ne na silo; telovadbo in vaje je treba redno ponavljati. Če boste delali te preproste vaje, bodo težave minile v nekaj urah, najpozneje v nekaj dneh.

Zelo pomembno je, da če se le da, preprečujemo pojav heksenšusa. Predvsem je potrebno prepoznati vzroke in potencialne položaje telesa, ki bi lahko povzročile heksenšus (npr. Predolgo in nepravilno sedenje za računalnikom).

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com