GLAVOBOL


Eden od najpogostejših razlogov za obisk zdravnika je glavobol. Zdravljenje glavobola je odvisno od vrste oz. vzroka zaradi katerega se pojavi glavobol. Ugotovitev natančne in uspešne  diagnoze izvora bolečin v glavi je zapleten postopek, saj bolniki tarnajo nad kljuvajočimi, topimi in utripajočimi bolečinami, slabostjo, vrtoglavico, šumenjem v ušesih itd. Ti simptomi so  prisotni pri glavobolih, kot so: migrena, udarec v glavo, povišana telesna temperatura - vročina, stres, okužbe ter nepravilnosti v vratni hrbtenici.

http://www.natego.si/si/natego-konzola-odpravi-bolecine-v-vratu-in-krizu-i108.shtml

Kot najbolj pogosto spregledan vzrok glavobola je okvara vratne hrbtenice, ki se lahko odraža kot  zategnjenost v vratu oz. nezmožnost zasuka glave v določen položaj. Lahko pa je tudi vratna hrbtenica na prvi pogled popolnoma zdrava, vendar zaradi različnih vzrokov pride do utesnitve živcev ter vratnih arterij, kar vodi do vnetja ter posledično do glavobola.

http://www.natego.si/si/natego-odpravi-bolecine-v-vratu-i107.shtml

Vratna hrbtenica je sestavljena iz 7 vratnih vretenc, med katerimi se nahajajo medvretenčne ploščice ali diski, kateri delujejo kot amortizerji. V odprtinah (ang. intervertebral foramina) med vretencem in diskom izhajajajo  iz hrbtenjače spinalni živci, ki oživčujejo zgornji predel telesa.

Prav tako se v vratu nahajata 2 vratni arteteriji, ki potujeta po odprtinah v stranskih odrastkih vretenc (ang. transverse foramina) in sta odgovorni za dovod krvi v možgane. Odprtine v stranskih odrastkih vretenc  so edinstvene in se nahajajo samo v vratu.

Glavoboli so največkrat  posledica vnetja trigeminalnega (trovejnega) živca, ki oživčuje celotno lobanjo in je povezan s prvimi tremi vratnimi vretenci C1 - atlas, C2 - axis, C3 ter C4 -5.

Živci, ki izhajajo na nivoju vretenc C5, C6 ter C7, so večinoma vezani na roke, ramena ter zgornji prsni predel telesa.

Do vnetja živca lahko pride zaradi prehlada, hernije diska, spondiloze, artroze hrbtenice, revmatoidnega artritisa, mišičnega krča v vratu itd. Velikokrat leži vzrok glavobola v nepravilnem položaju glave med delovnim časom (npr. pisanje ali delo za računalnikom) ter uporabo neprimernih  vzglavnikov med spanjem.

http://www.natego.si/si/natego-pro-zracna-opornica-odpravi-bolecine-v-vratu-i106.shtml

Poleg zgoraj naštetih vzrokov glavobola, lahko vzrok leži tudi v pomanjkanju dovoda krvi v možgane, za kar sta odgovorni 2 vratni arteriji (arteria vertebralis). Običajno je oviranje dotoka krvi v možgane povezano z vrtoglavico, omedlevico, zamegljenim ali dvojnim vidom, šumenjem ali piskanjem v ušesih, v hujših primerih pa  lahko pride tudi do možganske kapi.

Utesnjenost arterij je lahko posledica degeneracijskih sprememb na hrbtenici, kot so: stanjšanje medvretenčnega diska, obraba fasetnih sklepov in posledično nestabilnost vratne hrbtenice, krvni strdki, tumorji, zdrs vretenca čez sosednje vretence - spondilolisteza itd.

Splošno poznana postavitev diagnoze, kjer leži vzrok glavobola v vratni hrbtenici, je otipanje živca, ki izhaja med lobanjo in C1 vretencem (atlas). Ob pritisku s prsti v omenjeni predel, se običajno občuti splošna občuljivost, kar nam kaže na prizadetost subocipitalnega živca (ang. suboccipital nerve). Na poškodbe v vratu kažejo tudi  bolečine glave  in sicer v primeru, ko nam različni premiki glave oz. različne pozicije zmanjšajo ali zvečajo glavobol.

Članek je preveden in prirejen iz ameriške spletne strani www.dynamicchiropractic.com.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com