Discektomija z namestitvijo umetnega diska oz. umetne medvretenčne ploščice – implatat, medvretenčna proteza

Zaradi degeneracijskih sprememb, bolezni ali mehanskih poškodb medvretenčne ploščice, se lahko zdravnik odloči za operacijo diskadicektomijo. Preden se odloči za operacijo, običajno preteče več kot 6 mesecev, saj najprej poskuša z ostalimi manj invazivnimi pristopi zdravljenja kot so: raztegovanje, masaže, telovadba, elektroterapija itd.  Pri operaciji diska lahko odstrani samo hernijo, pri hujših primerih pa se odloči za odstranitev celotne medvretenčne ploščice ali pa za odstranitev jedra (lat. nucleus pulposus) medvretenčne ploščice. V obeh primerih nam manjkajoči disk oz. jedro nadomesti z umetnim implatatom.

 

Umetni disk oz. medvretenčna proteza je naprava, ki jo kirurg vstavi v medvretenčni prostor z namenom, da bo oponašala funkcije človeške medvretenčne ploščice (prenašanje teže ter gibnje – rotacija).

Poznamo torej dve obliki umetnega diska .Pri odstranitvi celotnega diska, se le-ta nadomesti s celim umetnim diskom, ki ga vstavimo v medvretenčni prostor.Pri zamenjavi jedra diska, pa kirurg najprej odstrani želatinasto jedro (nucleus pulposus) ter ga nadomesti z implatatom, pri čemer ne odstrani zunanjega obroča medvretenčne ploščice (annulus  fibrosus).

 

Umetne medvretenčne ploščice so običajno narejene iz posebne kovine ali  iz biopolimernih materialov, ki so prijazni do našega telesa; lahko pa so iz kombinacije teh materijalov.Zamenjavo diska z umetnim implatatom medvretenčne ploščice izvajajo v bolnišnicah od leta 1980 dalje.                                                                                                                                               

Najbolj pogosta oblika umetnega diska je iz dveh plošč. Ena plošča je pritrjena na zgornje vretence, medtem ko je druga plošča nameščena na spodnjem vretencu. Običajno je med tema dvema ploščama stisljiv plastični material, ki deluje kot “amortizer” in oponaša naravni človeški diskUmetni disk omogoča rotacijo, sklanjanje, prepogibanje in prenašanje bremen. Zamenjavo diska v ledvenem predelu izvajajo skoraj v vseh boljših klinikah, medtem ko je zamenjava diska v vratnem – cervikalnem predelu še v začetnih fazah in je ne izvajajo v vseh državah.

V primeru discektomije, kjer nam kirurg odstrani samo jedro in tega nadomesti z umetnim, je le-to narejeno iz biopolmerne snovi, ki  ob stiku z vodo kemično reagira ter se razširi oz. ekspandira. Material, ki deluje po takšnem principu in se uporablja pri menjavi jedra, se imenuje hidrogel. Ko kirurg v izpraznjen disk vstavi hidrogel, le-ta nase veže telesno tekočino-vodo, ter se tako razširi  in napolni izpraznjen prostor. Ko je kemična reakcija končana, ima umetni implatat oz. jedro iste fizikalne lastnosti (stisljivost) kot naravno jedro (nucleus pulposus). Operacija oz. zamenjava nucleus pulpose je relativno nov pristop, zato ga ne izvajajo v vseh državah.

Zamenjava medvretenčne ploščice se ne izvaja pri bolnikih, ki: imajo spondiolistezo, osteoporozo, zlomljene ali sesedle vretence, so alergični na materiale, iz katerih so umetne medvretenčne ploščice, imajo tumorje na hrbtenici, infekcije hrbtenice, hude degenerativne spremembe na fasetnih sklepih, so noseči, so kronični prejemniki steroidov ali ljudje z avtoimunimi boleznimi.

Ker se zamenjava  diska izvaja iz sprednje trebušne  strani je možno, da za ljudi, ki so bili že operairani na trebuhu oz. na tem področju, omenjena operacija ni možna.

Še do nedavnega je bila praksa pri odstranitvi diska t.i. fuzija vretenc - spondilodeza, pri kateri je kirurg v izpraznjen medvretenčni prostor vstavil koščke kosti, ki jih je dobil s transplantacijo iz  medenice. Pri tem postopku kirurg naknadno z vijaki in žico fiksira oz. poveže dve vretenci tako, da se lahko med seboj zarasteta v celoto. Pri tem postopku je sicer namen dekompresije živcev dosežen, vendar pa je kot slabost omejeno gibanje oz. rotacija telesa. Poleg tega sta v tem primeru mnogo bolj obremenjene sosednje medvretenčne ploščice. Pri zamenajvi z umetnim medvretenčnim implatatom, bolnik občutno hitrejše okreva, kot pri fuziji vretenc – spondilodezi.

Zamenjava jedra z umetnim hidrogelom je priporočljiva v zgodnjih fazah degeneracije medvretenčne ploščice, ko je zunanji obroč - annulus fibrosus še v dobrem stanju.

Delni implatanti iz umetnih mas se lahko vgradijo tudi v primeru, da z discektomijo odstranimo le  manjše kose medvretenčne ploščice.

Tako kot pri vseh operacijah, so tudi pri discektomiji možni zapleti, kot so: okužbe, poškodbe žil in krvavenje, poškodbe živcev, poškodbe ali obrabe implatatov, povečane bolečine ter spolne in urološke težave.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com