DEKOMPRESIJA HRBTENICE, raztezanje hrbtenice in trakcija hrbtenice

Dekompresija hrbtenice je pristop k zdravljenju hrbtenice, pri katerem uporabljamo silo za raztezanje medvretenčnega prostora oz. medvretenčnih ploščic. Z drugimi besedami: “sestavni deli” hrbtenice se s silo raztegnejo narazen v nasprotni smeri kot deluje teža telesa, z namenom, da stabiliziramo ali spremenimo pozicijo vretenc ali medvetenčnih ploščic, ki pritiskajo na živec.

Zgodovina raztezanja hrbtenice

Zdravniki so se zavedali dobrih strani raztezanja že v času grškega imperija, vendar je bila ta terapija podrobneje raziskana šele v 18. stoletju. V tistih časih so dekompresijo uporabljali za zdravljenje skolioze, deformacij hrbtenice, rahitisa in za odpravljanje kakršnihkoli bolečin v hrbtenici. Kasneje, v 19. stoletju, so trakcijsko terapijo uporabljali tudi za zdravljenje Parkinsonove bolezni, impotence ter različnih nevroloških bolezni, vendar pri tem niso bili uspešni. V začetku 20. stoletja pa so  sprejete prakse raztezanja uporabljali bolj tarčno, saj je medicina do takrat že dobro napredovala. Uporabljali so jo kot preventivo pred in po operaciji ter za odpravljanje bolečin, povezanih z vkleščenim živcem, mišičnim krčem ali poškodovanim medvretenčnim diskom ali vretencem.

Uporaba terapije z raztezanjem hrbtenice

 Obstaja kar nekaj terapevtskih pristopov k raztezanju hrbtenice, ki zajemajo mobilizacijo (fiksiranje) mehkih tkiv in hrbteničnih (fasetnih) sklepov, sprostitev vkleščenih živcev ter zmanjšanje hernije diska. Najbolj pomembna uporaba trakcije je v odpravi nestabilnosti hrbtenice. Pod nestabilnost hrbtenice  se smatra poškodba hrbteničnega kanala (počeno ali sesedlo vretencepoškodovana medvretenčna ploščica ali odlomljen stranski  oz. trnasti odrastek na loku vretenca), ki so lahko posledica nezgode ali bolezni. V takih primerih lahko NEUPORABA trakcije hrbtenice  vodi do dodatnih poškodb hrbtenjače, zaradi katere lahko postanemo delno ali v celoti paralizirani. Raztezanje hrbtenice z majhnimi silami se uporablja pri začetnih terapijah, kasneje pa silo lahko povečujemo glede na stanje bolnika. Čas trajanja raztezanja je običajno omejen na maksimalno 1 uro in sicer 3x na dan.

Uporaba – namen raztezanja hrbtenice

Terapija z raztezanjem se uporablja za različne vzroke bolečin oz. tipe bolezni. Dekompresija tako lahko nekomu naredi veliko dobrega, lahko drugemu škodi. Očitna prednost raztezanja je v tem, da ga lahko preizkusi vsak, vendar mora začeti z manjšimi silami, ki se odmerjajo na hrbtenico. V primeru, da se  po prvi terapiji stanje ne poslabša oz. se med terapijo ne pojavijo nove bolečine, je to dober znak, da bi vam terapija z raztezanjem lahko pomagala. Nekaj najpogostejših primerov, kjer se uporablja raztezanje za odpravo težav z hrbtenico: hernia diskaizbočen medvretenčni diskišiasdegeneracija medvretenčne ploščicesindrom fasetnih sklepovkronične bolečine v vratukronične bolečine v križu ter posledice teh poškodb oz. bolezni (šumenje v ušesihglavobolvrtoglavicamravljinci v rokahmravljinci v nogah itd).

PRIKAZ RAZTEZANJA HRBTENICE V KRIŽU S POMOČJO PROFESIONALNE TRAKCIJSKE MIZE

 
Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com