Bolečine v vratu

Kaj je so bolečine v vratu?

Bolečine v vratu lahko povzroča več različnih vrst okvar cervikalne( vratne) hrbtenice.

Primeri pogostih obolenj cervikalne hrbtenice so :degenerativne (starostne) spremembe medvretenčnih diskov, preobremenitev-nategnjenost globokih cervikalnih mišic, mišični krč (heksenšus), hernija diska, vkleščenost spinalnega živca zaradi različnih vzrokov, bolezen fasetnih sklepov, okužbe ali tumorjev. Bolečine v vratu se lahko pojavijo tudi posredno, če imamo virusno vneto grlo, saj je celoten zgornji del telesa oživčen z živci, ki izhajajo iz vratu. Na ta način postanejo vzdraženi tudi cervikalni živci, ki zato možganom sporočajo bolečine v vratu. Posreden vzrok je lahko tudi tuberkuloza ter meningitis. Bolečine v vratu so lahko posledica obolenj vratnih mišic kot so fibromaglia ter polimialgija.

Bolečine v vratu bolniki običajno opisijujo kot otopelo bolečino, ki se običajno poveča ob zasuku glave.Bolečina se lahko širi iz vratu v rame in naprej v prste. Lahko je ostra in zbadajoča .V nekaterih primerih lahko občutimo mravljinčenje ali otopelost rok ali vratu, pojavijo se lahko bolečine ali nepravilnosti pri delovanju organov, ki so povezani z živci, ki izhajajo iz cervikalne hrbtenice.Največkrat spremlja bolečine v vratu tudi glavobol kateremu se lahko pridružijo simptomi kot so: vrtoglavica,zamegljen dvojni vid, piskanje-šumernje v ušesih,otečeno grlo, boleči-občutljivi zobje, motnje ritma srca, motnje duihanja itd. Kako je sestavljena cervikalna hrbtenica?

Cervikalni predel hrbtenice tvori eno od treh krivin celotne hrbtenice.Celotna hrbtenica ima obliko črke S. Če to obliko po horizontali razrežemo na 4 dele dobimo 2 lordozi ter 2 kifozi.Lordozi predstavljata križ ter vrat,kifozi pa predstavljata prsni predel ter križnično trtični predel. Torej lahko poimenujemo obliko vratne hrbtenice "cervikalna lordoza".

Cervikalno lordoza je sestavljena iz 7 vretenc med katerimi so nameščeni medvretenčni diski, ki opravljajo nalogo "amortizerjev".Na vretencih so prirasli kostni odrastki na katere so nato pritrjene mišice ter vezi z katerimi premikamo ter stabiliziramo glavo .Poleg kostnih odrastkov v vratu pomembno nalogo stabilizacije opravljajo tudi fasetni sklepi. Poleg trdnih struktur cervikalne hrbtenice se nahajajo še:hrbtenjača z koreninami spinalnih živcev,arterije,vene,limfne žleze, žleza ščitnica,požiralnik ter sapnik.Bolezni ali različna nenormalna stanja teh organov lahko povzročijo bolečine v vratu.

Za postavitev diagnoze na osnovi bolečin v vratu mora zdravnik pogledati v preteklost simptomov. S podatki pred koliko časa so se začele težave pojavljati,ali je bolečina stalna ali občasna, ali so bolečine v vratu odvisne od položaja glave oz. ali se le te občutijo samo ob premikanju glave, kakšno delo opravljamo,ali se simptomi hitro poslabšujejo itd, lahko zdravnik postavi delno diagnozo.

Za natančnejšo postavitev diagnoze nas lahko zdravnik kasneje napoti na različne preizkave kot so: Rentgensko slikanje, CT, MRI- magnetna resonanca, mielogram (mielografija). Poleg naštetih preiskav se v novejšem času vedno bolj uveljavlja tudi EMG - elektromielografija, s katero merimo hitrost živčnih impulzov po živcu do mišice. Torej gre za preiskave, s katerimi bi razločili, ali je problem v živčnem prevajanju ali v sami mišici.
Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com