Bolečine v križu in bolečine v vratu, hernia diska, išias. Rešitev je lahko terapija z ozonom ali prolozonska terapija

Bolečine v križu ali vratu so največkrat naveden vzrok za izostanek od dela. Bolečina, ki se pojavi zaradi deformacij medvretenčnega diskavretenc ali fasetnih sklepov je lahko zelo intenzivna in v večini primerov trajna. Kljub temu obstajajo primeri, ko se bolečina umiri ter sčasoma popolnoma izgine tako, da ne potrebujemo zdravniške pomoči. Poškodbe, ki povzročajo bolečine in nas omejujejo v kvaliteti našega življenja pa ni potrebno takoj zdraviti z operacijami, saj se zadnjih 10 letih vedno bolj uveljavlja alternativni način zdravljenja z ozonom na vseh področjih medicine.

Terapija z ozonom lahko omeji ali odpravi bolečine ter odpravi vnetje z zmanšanjem volumna hernie medvretenčnega diska. Medtem ko pri discektomiji , ki je kirurški postopek, režemo in odstranjujemo hernio, poskušamo z ozonoterapijo na čimbolj prefinjen način vzbuditi samozdravljenje prizadetega dela. Prolozonska terapija omogoča ljudem z okvarami medvretenčne ploščice, da se na prefinjen način izognejo “nožu.” Poleg težav s hrbtenico se zdravljenje z ozonom uporablja tudi za različne športne poškodbe kot so natrgane kite ali mišice, poškodovan sklepni hrustanec, miniskus ter za druga stanja kot so  “odmašitev zapacanih žil”, zavira razvoj bakterij, virusov in glivic, poveča število rdečih krvničk, aktivira imunski sistem, ponekod pa ga uporabljajo tudi za zdravljenje raka.

Predvideva se, da ob iniciranju ozona v disk pride do kemične reakcije, pri kateri ozon v takoj preide oz. se veže  v tekoče stanje-vodo iz katere je v 80%  sestavljena sredica  medvretenčne ploščice (nucleus pulposus). Pri tej reakciji pride do tega, da se Ozon veže na vodo v sredici, hkrati pa omogoča, da se “izlita” hernija posuši – dehidrira ter tako “zakrpa” poškodovan zunanji plašč diska (annulus fibrosus), ki je povečini sestvljen iz hrustanca-kolagen. Ozon prav tako zmanjša  proizvajanje škodljivih substanc kot so mlečna kislina ter poveča proizvajanje snovi, ki zmanjšajo vnetje in posledično  zmanjaša bolečino. S tem, ko se zmanjaša vnetje in “zakrpa” hernia je odpravljena tudi kompresija na živec, ki nam je povzročal bolečino.  Po terapiji lahko še isti dan odidemo domov. Stranskih učinkov praktično ni oz.so zelo redki.

Ozon , ki ga terapevt inicira je običajno mešanica kisika in ozona. Običajno se Ozon inicira pod nadzorom rentgena oz. fluoroskopa v realnem času  tako, da terapevt kar se da natančno zadane prizadeto mesto. Pri herniji diska nam lahko terapevt inicira ozon v sredino medvretenčne ploščice v odmerku  od 3-10ml pod lokalno anestezijo. Za ozdravljenje hernie v lumbalnem predelu (križ) je običajno potrebnih 5-12 terapij medtem, ko je pri hernii v cervicalnem predelu (vrat) potrebnih 2-6 terapij.

Prolozonska terapija se odsvetuje v primerih: možnosti nevidnih zlomov vretenc, tumorjev, okužb, inkotence – inkotinenca vode ali blata ter nemoč – šibkost v mišicah.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com