BOLEČINE V KRIŽU

Hrbtenica je sestavljena iz 3 odsekov: vratna ali cervikalna hrbtenica,prsna hrbtenica ter ledvena ali lumbalna hrbtenica- križ. Obliko hrbtenice lahko primerjamo z črko S kadar je

ta zdrava. Krivine hrbtenice se imenujejo: lordoza - (vrat, križ) ter kifoza - (prsni  ter  križnično trtični predel). Glede na zahtevnost funkcioniranja ter vsakodnevno aktivnost sta vrat ter križ najbolj obremenjaena odseka hrbtenice zato nam povzročata bolečine v križu in vratu.Predel  križa je odgovoren za številne funkcije telesa kot so:podporo hrbtenice oz. balansiranje hrbtenice- držanje v ravnotežju, rotacijo,sklanjanje naprej nazaj ter vstran ter zaščita živcev - hrbtenjače.V ledvenem predelu je hrbtenica  zaradi teže, ki jo mora nositi zasnovana  ojačano, torej so vretenca ter medvretenčni diski tukaj največji.

Hrbtenica je zasnovana in oblikovana  za stoječi položaj. Ker nas moderen način življenja sili v sedeči položaj postaja problem z poškodbami hrbtenice vodilni razlog za bolniške dopuste. Poškodbe, ki se običajno razvijejo skozi leta sedenja nam lahko povročajo hude bolečine v križu. Kakorkoli že, postavitev diagnoze kateri sestavni element  nam povzroča bolečine v križu ni enostavno saj zahteva številne preizkave ter raznovrstna slikanja hrbtenice. Bolečine v križu lahko povzročijo različni sestavni  elementi hrbtenice. To pomeni, da je lahko bolečina enaka oz. podobna medtem, ko je lahko vzrok bolečine v križu popolnoma različen. Običajno zajema natančna diagnoza ledvene hrbtenice postopke, kot so blokada (anestetik+ steroid), CT slikanje, Rentgensko slikanje ter MRI-magnetna resonanca. Najbolj pogoste okvare, ki povzročajo bolečine v križu so običajno posledica nezdravega življenja. Naslednje bolezni oz okvare hrbtenice se običajno poskuša najprej zdraviti konzervativno, pri napredovanih simptomih pa se lahko zdravnik odloči za operacijo:

  • poškodba ( nategnjene,natrgane) globoke mišice hrbtenice.
  • nedejavne mišice hrbtenice zaradi sedenja lahko oslabijo oz. delno izginejo in ne opravljajo svoje funkcije podpore oz. stabilizacije hrbtenice, kar ima za posledico slabšo prekrvavljenost ter večjo obremenitev medvretenčnih diskov ter fasetnih sklepov.
  • vnetje fasetnih sklepov. Do vnetja lahko pride zaradi različnih vzrokov. Raziskave so pokazale, da so bolečine v križu v 1/3 vseh primerov vezane na fasetne sklepe.
  • hernia diska. Poškodba medvretenčne ploščice, kjer njena sredica "prebije" zunanji ovoj ter pritisne na korenine živca, ki izhaja iz hrbtenjače.
  • degenerativne spremembe diska. Zaradi obrabe,starosti ali različnih kroničnih bolezni pride do stanšanja diska, kar ima za posledico večjo obremenjenost fasetnih sklepov ter utesnjenost hrbtenjače - lumbalna stenoza.Kot posledica degeneracije diska lahko pride do vkleščenja korenin spinalnih živcev.
  • išias. Je izraz za bolečine v križu, ki se širijo iz križa preko zadnjice v stegna in prste. Pri tej okvari je prizadet išiasni živec, ki je eden najdaljših živcev hrbtenice.

Poleg najbolj pogostih naštetih obolenj lahko bolečine v križu povzročajo tudi bolj redke okvare kot so: spondiloza, spondilolisteza,rak oz. tumor, ki pritiska na živce,okužbe ter razne kronične vnetne bolezni kot je reumatoidni artritis in artroza.

 

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com