Bolečina v predelu trtice ali križnice: kokcidinija, kokcigodinija, kokcialgija (ang. coccydynia)

Kokcigodinija je stanje, ko občutimo  bolečino v predelu trtice (lat. coccyx), ki je najnižji  predel hrbtenice. Trtica je sestavljena iz 3-5 zaraščenih vretenc, ki se nato združijo s križnico. Okvara trtice lahko posledično povzroči tudi okvare in bolečine na križnici, ki je sestavljena iz 5 skupaj zaraščenih vretenc.

 

Ponavadi jo povzroči dolgotrajno nepravilno sedenje, padec na trtico oz. zadnjico ali pa poškodba pri udarcu. Bolečina je lahko stalna ali pa se pojavi in nato izgine; običajno se stanje pri sedenju poslabša. Če si med sedenjem naslonjalo malo nagnemo nazaj, se bolečina običajno poveča, saj takrat še bolj obremenimo trtico. Bolečina je za nekaj sekund intenzivnejša tudi, ko vstanemo s stola. Običajno je najhujša v predelu med zadnjično odprtino ter spolnim organom, lahko pa se razširi v predel križa in kolkov.

Kokcigodinija povzroča veliko simptomov, kot so:

  • bolečine v predelu trtice;
  • motnje spanja;
  • zaprtje;
  • glavoboli;
  • odrevenelost spodnjega dela hrbtenice;
  • bolečine med menstruacijo ter spolnimi odnosi;
  • bolečine pri naravnem gibanju črevesja (peristaltika);
  • bolečine med nosečnostjo ter po porodu.

Okvare trtice se lahko razvijejo v: neplodnost, težave z libidom in erekcijo.

 

Bolečine v trtici so med nosečnostjo lahko vzrok, da se zdravnik ne odloči za naravni porod, temveč za carski rez. Nosečnice morajo med nosečnostjo opozoriti zdravnika, katera zdravila jemljejo za kokcialgijo, saj lahko nekatera škodljivo vplivajo na razvoj otroka.


Če se bolečina širi v kolke ali predel križa, je težko določiti žarišče problema, zato se lahko zdravnik odloči za blokado v predel trtice. Pod besedo blokada je mišljen anestetik, ki začasno omrtviči boleč predel. Če bolečina občutno popusti, zdravnik lahko domneva na okvaro trtice ali križnice. Zdravnik ima poleg protibolečinske blokade na voljo tudi slikanje z magnetno resonanco MRI ali računalniško tomografijo CT, kjer vidi morebitne nepravilnosti v obliki trtice oz. poškodbe.
Ker je predel okoli kolkov in nog zelo dobro oživčen, nam le-to lahko povzroča dodatne težave s postavitvijo diagnoze. Poškodba križnice ali trtice lahko povzroča bolečine v glavi, kar preseneti marsikoga s tovrstnimi težavami, saj sta telesna dela na nasprotnih straneh. Bolečina v kolkih se lahko pojavi  med spasnjem, medtem, ko je bolečina v trtici ali križnici komaj zaznavna.

Zdravljenje bolečin v trtici in z njo povezanimi organi oz. telesnimi deli lahko zajema: sedeče tople kopeli, masažo, protibolečinske kreme, elektroterapijo, kortikosteroide, anestetike ter psihično podporo. Pri sedenju se za zmanjšanje bolečin uporabljajo posebni pripomočki, ki so oblikovani tako, da je pritisk na trtico občutno zmanjšan. Medtem ko so nekateri od naštetih  pristopov uspešni, se večino primerov okvar trtice ne da odpraviti, zato se lahko zdravnik v redkih primerih odloči za operacijo. Pri operaciji gre običajno za odstranitev trtice, saj lahko bolnik živi brez nje. Uspešnost operacije je zagotovljena, saj postopek ni zahteven. Bolniki po odstranitvi trtice še vedno občasno čutijo bolečine, vendar so le-te manjše kot pred operacijo. Običajno jim bolečine povzročajo dolgotrajno sedenje. V primeru, da je poškodovana – zlomljena križnica, pa se v redkih primerih lahko zdravnik odloči za sakroplastiko, ki je postopek, pri katerem nam kirurg v zlom križnice inicira kostni cement, ki nato poveže oz. stabilizira križnico.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com