Terapija s trakcijo - z raztezanjem

Mehanska in kompresivna bolečina

Obstajajo številne in raznovrstne bolezni, za katere je znano, da povzročajo bolečine v hrbtu, mdr. tudi bolečine, ki jih opredeljujemo kot mehanske in/ali kompresivne. Mehanska bolečina v hrbtu je navadno posledica poškodbe ali degenerativnega procesa v medvretenčnih ploščicah, sklepih, vezeh in/ali mišicah. Bolečini, ki jo povzroča »stisnjen« živčni končič, kot pri išiasu, pa pravimo kompresivna bolečina.

Konservativnejše vrste terapij navadno sestavlja zdravljenje z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, mišičnimi relaksanti, v akutni fazi s protibolečinskimi zdravili na recept in s fizikalno terapijo. Poleg omenjenih načinov zdravljenja je v nekaterih primerih priporočljiva tudi hrbtenična trakcija.

Hrbtenična trakcija – kaj z njo dosežemo

Pri terapevtski hrbtenični trakciji z ročno ali mehansko ustvarjenimi silami raztegnemo in razgibamo hrbtenico. Bolečine v hrbtu s trakcijo ublažimo tako, da raztegujemo hrbtenične mišice, ki so zaradi spazma zakrčene, in razširimo medvretenčni prostor ter tako ublažimo ukleščenost živčnega končiča.

Presoja pacienta

Vsak pacient je edinstven, in kar je ustrezno za enega, je lahko za drugega neprimerno. Zato še pred terapijo za vsakega morebitnega pacienta izvedemo evalvacijo. Terapevtu presoja pacienta omogoča sprejemanje odločitev glede vrste trakcije, ki jo bo uporabil, glede sile/teže distrakcije in glede trajanja terapije.

Namen trakcije je blaženje bolečin in posledično pomoč pacientu do boljšega vsakodnevnega življenja. Terapija mora biti sproščujoča in ne sme povzročati dodatnih ali novih bolečin. Pri prvi trakcijski terapiji se zato v fazi distrakcije (raztega) navadno uporabi manjša sila oziroma teža. Terapevt je pozoren na pacientove odzive, tudi na njegovo telesno držo, in tako ugotovi njegovo tolerančno raven.

Trakcijske tehnike

Tehnike, ki se uporabljajo pri hrbtenični trakciji, so odvisne od pacientovega telesnega zdravja, od njegove bolezni, individualne tolerance in mesta oziroma mest hrbtenice, ki se ga oziroma jih zdravi. Trakcija je lahko ročna, gravitacijska ali mehanska ter bodisi zvezna bodisi s prekinitvami. V nadaljevanju so navedene nekatere izmed tehnik.

Vratna trakcija

Ročna terapevtska trakcija je predvsem stvar terapevtovih izkušenj. Pacient leži na mizi v sproščenem in udobnem položaju na hrbtu. Terapevt svoje roke previdno namesti v tak položaj, da v fazi distrakcije podpira pacientovo glavo. Sila je nežna, enakomerna in nadzorovana.

Med trakcijo terapevt pacientovo glavo nagiba na eno ali drugo stran ter pregiba ali z rokami razteguje pacientov vrat. V nekaterih primerih je mogoče pacientove simptome učinkoviteje ublažiti s spreminjanjem položaja njegove glave med trakcijo.

Mehansko trakcijsko napravo za terapijo vratne hrbtenice sestavljata opornica za glavo in viseč sistem škripcev. Nekateri pacienti jo lahko, potem ko jim terapevt pokaže, kako namestiti škripce in opornico ter kako pravilno uporabljati uteži, ter pove, kako dolgo naj traja trakcijska terapija, uporabljajo tudi doma. Pacient lahko opornico za glavo uporablja sede, naslonjen nazaj ali leže na hrbtu.

Ledvena trakcija

Pri ročni ledveni trakciji gre za distrakcijo skoraj polovice teže pacientovega telesa, zato zahteva ta od terapevta precejšnjo moč. Ko je pacient v ustreznem položaju, lahko terapevt vleče za njegove gležnje, seveda z nadzorovano silo. Pri drugi tehniki pacientove noge visijo čez terapevtova ramena, ta pa nato zlagoma vleče, pri čemer ima roke na pacientovih stegnih. Tretja alternativa je distrakcija s pomočjo medeničnega pasu z jermeni.

Mehansko trakcijo je mogoče izvajati s posebno motorizirano trakcijsko mizo, pri kateri je pacient pripet v medenični pas, privezan na eno stran mize. Nekatere motorizirane mize so računalniške in terapevtu omogočajo programiranje pacientove terapevtske trakcije.

Kontraindikacije

Trakcija ne pride v poštev za zdravljenje pacientov z oslabljeno hrbtenico, npr. tistih z osteoporozo, okužbo, tumorjem ali vratnim revmatoidnim artritisom. Nadalje hrbtenična trakcija ni primerna za paciente s fizičnimi stanji, kot so nosečnost, kardiovaskularne bolezni, kila in v nekaterih primerih vnetje čeljustnega sklepa. V teh primerih so lahko sile, ki se uporabljajo pri trakciji (gibanju), potencialno nevarne.

Sklep

Terapevtska hrbtenična trakcija ni nova ideja. Danes bi bil prvi pacient, ki je bil zdravljen s hrbtenično trakcijo, star že več kot 100 let! Odtlej so bile opravljene že številne raziskave, ki naj bi ugotovile učinkovitost hrbtenične trakcije, toda njihovi rezultati niso dali dokončnega odgovora.

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com